Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Četvrti put za mesec i po dana: "Isparilo" 265 tona robe iz niške carinarnice

rssBookmark and Share

Niš 19.11.2018. Južna Srbija Info

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su 13. novembra 2018. godine otkrili još jedno, u kojem nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina.

Četvrti put za mesec i po dana: "Isparilo" 265 tona robe iz niške carinarnice

Iz Uprave carina podsećaju, da iako se prostor gde se roba smešta naziva ''javno carinsko skladište'', njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

Za poslednjih mesec i po dana, ovo je četvrto skladište u Nišu u kome su otkrivene zloupotrebe. Vanredna carinska kontrola ustanovila je da su držaoci sva četiri sporna skladišta supružnici iz tog grada, kao i da je roba koja nedostaje bila namenjena istom uvozniku iz Niša.

Pored trideset tona keramike i sanitarija koji su izuzeti ispod carinskog nadzora, u tri do sada pregledana skladišta, utvrđeno je da u četvrtom, otvorenom početkom ove godine, nedostaje skoro devet puta više iste robe.

Preko 16.000 raznih sanitarija: kada, umivaonika, wc šolja, čučavaca, bidea, pisoara i prateće opreme izneto je iz ovog skladišta i pušteno u slobodan promet pre nego što su izmirene obaveze prema državi.

Pored toga, u skladištu je pronađeno i preko 3.000 neprijavljenih umivaonika, čučavaca i VC šolja.

Na sreću, držaoci skladišta su u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju iz koje je moguće naplatiti štetu. Nakon što izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju, držaoci će odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka.

Pored Uprave carina slučajevima zloupotreba u carinskim skladištima baviće se i tužilaštvo i MUP.


#   Niš   carina   Uprava carina   carinsko skladište   carinarnica
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima