Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Измена: Порез неће бити 1.000 евра?

rssBookmark and Share

Ниш 19.08.2017 Белани, Јужна Србија Инфо

Град Ниш најавио је промену одлуке о одређивању врсте земљишта за утврђивање пореза на имовину.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Око 6.000 домаћинстава у нишком крају која су протеклих месеци добила вишеструко увећана пореска решења на имовину због промене намене земљишта из пољопривредног у грађевинско, могла би ускоро да одахну јер је град Ниш најавио промену одлуке о одређивању врсте земљишта за утврђивање пореза на имовину.

Та одлука ће се наћи пред одборницима Скупштине града у уторак, 22. августа, а њом је предвиђено да се грађевинско земљиште које се искључиво користи за пољопривредну производњу, за потребе утврђивања пореза на имовину сматра пољопривредним земљиштем.

Не мали број домаћинстава у селима и приградским насељима на подручју града Ниша ове године требало је да плати десетоструко већи порез на имовину, а међу њима је било и оних који су ове године у односу на прошлу требало да плате чак 85 пута већи порез на имовину.

Најдрастичнији пример је домаћинство из Доњег Међурова коме је прошле године стигло пореско решење на 1.700 динара, а ове године износи чак 146.000 динара.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је на последњој седници Скупштине града Ниша изјавио да актуелна власт није кривац за драстично увећање пореза житеља приградских насеља и села, и да узрок треба тражити у изменама Генералног урбанистичког плана (ГУП) који је претходна градска власт усвојила 2011. године.

“Претходна власт је усвајајући ГУП направила значајно већи обухват грађевинског земљишта на рачун пољопривредног. Катастар је сада испоручио решења у којима у селима уместо пољопривредног имамо градско грађевинско земљиште”, рекао је он.

Булатовић је на последњем заседању градске скупштине, пре десет дана, најавио да град трага за решењем проблема јер, како је истакао, “ради се о заиста великим износима”.

Представници опозиције, међутим, и даље тврде да је за екстремно висока пореска решења крива актуелна власт јер је вишеструко увећала пореске стопе.

У саопштењу које је Демократска странка упутила медијима наводи се да цену квадратног метра за одредјивање пореза на имовину за сваку годину доноси надлежни орган града Ниша, а да је та цена последњих година драстично увећана.

Демократе су подсетиле да је у седмој градјевинској зони, у којој се налазе домаћинства која су сада добила драстично увећана пореска решења, цена квадратног метра која служи за опорезивање троструко виша ове године у односу на 2015. годину.

У саопштењу ДС-а се истиче да је за 2015. годину цена квадрата за одредјивање пореза на имовину износила 462 динара по квадрату, а ове године износи 1.544 динара по квадрату.

Коментара: 0


#   Ниш   Градско веће  порез на имовину
@
[ Додај коментар ]