Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани планинара Србије у Липовцу крај Алексинца

rssBookmark and Share

Алексинац 24.06.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У организацији Планинарског савеза Србије и планинарских клубова "Брђанка" из Алексинца и "Озрен" из Сокобање, у Липовцу подно планине Озрен, са око 500 учесника, одржани су Дани планинара Србије.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Поред пешачких излета у правцу Лесковика, пењање на природној стени и бројних трибина, одржан је Мастер куп трекинг лиге Србије и Државно првенство у планинарској орјентацији.

Планинарска орјентација је спој знања и брзине. По задатим координатама, најпре треба уцртати контролне тачке на карти, а затим што брже до њих по планини. Поред доброг познавања топографије и геометрије неопходна је физичка кондиција.

"Имам 27 година и данашње такмичење је било захтевно. Требало је пуно пажње обратити на мапу а врло занимљив део је био последња тачка када је требало да се раздвојимо и да свако сам нађе остале тачке и дође на циљ", објашњава Милена Стојановић из Ниша.

"Сваког дана тренирам, радим дужине, доста тренирам код нас на Јастреопцу, и врло форсирам узбрдо. Гледам да што више претрчим, а да што мање препешачим да бих имала резултат. Четири сата за 35 километара", каже Крушевљанка Маја Милосављевић.

Овај спорт постоји у Србији пуних шест деценија. Тренутно има око 300 орјентираца, а на Државном првенству у Липовцу учествовало је 81 такмичар из 10 планинарских клубова Србије.

"Планинарска орјентација је основа за било какво кретање по непознатом терену. Негујемо ту спортскуи дисциплину, како би помогли свим нашим планинарима да безбедно, без последица, да одлазе на многе планине, као и планине света", каже Владислав Матковић, организатор такмичења.

Планинарска орјентација је спорт за све узрасте од 7 до 77 година. У осам категорија - од пионира до ветерана.

"Младима је потребан изазов, односно адреналин, и оно што добијају кроз ову врсту такмичења. Веома нас радује да су у овом спорту млади клубови из Србије, попут "Ценоиг врха" из Бора", додаје Борис Мићић, председник Европске пешачке асоцијације.

На овогодишњем државном првенству у женској сениорској конкуренцији, златну медаљу освојио је планинарски клуб "Победа" из Београда, а међу мушкарцима прво место припало је такмичарима из екипе нишког "Мосора".


#   Алексинац   Сокобања   планинари   Липовац   Озрен   прво место   Државно првенство   Планинарско-алпинистички клуб Мосор   ПСД Брђанка   Дани планинара   ПК Озрен
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима