Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршен шаховски турнир "Гран при" Ниша 2013.

rssBookmark and Share

25.01.2014. ФМ и ИА Драган Живић, Председник Градског ШС Ниша

Градски шаховски савез Ниша организовао је ФИНАЛЕ ГРАН ПРИ НИША 2013 –, 22. јануара 2014. године.

Завршен шаховски турнир "Гран при" Ниша 2013.

Након 11 квалификационих турнира, са 189 учесника, из Ниша, али и из општина које гравитирају ка Нишу, 11. најуспешнијих, са правом наступа и 1 такмичар који је као резерва заменио ФМ Љубомира Биљанића, одиграли су финални турнир.

Играло се 11 кола, по Бергеровом систему, уз темпо игре од 5 минута за размишљање, по играчу, по Правилима игре ФИДЕ и додатку за брзопотезни шах.

Просторије Шаховског дома су биле поприште узбудљивих борби и одушевљења или     разочарања кибицера и навијача. Учествовала су 2 ВМ, 3ИМ, 3ФМ и 4 МК, од чега 2 са балом за ИМ.

Победник ГП Ниша за 2013. годину је ИМ Небојша Костић, са 8 поена, колико је освојио и вицешампион, ВМ Мирослав Миљковић. Прво место популарног Колета је изненађење само за млађе шахисте и за оне који се не сећају периода, када је ИМ Костић бриљирао на темпу од 3 минута по играчу. Период када је скоро био професионални брзопотезни шахиста, а у последње време бриљира на сајту „Плаyцхесс“. Свежи ВМ Мирослав Миљковић је потврдио врхунске „револверашке“ способности. На трећем месту је ВМ Мирослав Тошић, са 7 поена, што је добар резултат, али није успео да одбрани трон од прошле године.

Миљеник публике, 14-то годишњи Вук Ђорђевић, један од бисера нишког новог таласа, је освојио високо ИВ место, са 6,5 поена и најавио врхунске домете. ИМ Бранимир Максимовић је В, са 6 поена, што је успех након слабог старта. МК, са једном ИМ нормом,  Стефан Младеновић,  недавни победник ОПЕН-а у Параћину, је као резерва, на мала врата ушао у финале, а по позицијама је могао и до победничког постоља. ФМ Горан Терзић, такође, некада један од најбољих цугераша старе СФРЈ, је освојио VII место, са 5,5 поена. Очекивало се више од једног од најбољих из квалификација, али премор је узео свој данак.

ФМ Драган Живић је у III и IV колу изгубио 2 тотално добијене партије, па је добар финиш ипак поправио утисак, за освојено ВИИИ место. Водити Градски ШС Ниша, „рвати се са недостатком финансија“ у хронично сиромашној средини и играти турнире је скоро неспојиво.

МК Марио Ливаја, један од најбољих цугераша у претходна 3 циклуса, је слабо стартовао, а „Caissa“ му је потпуно окренула леђа, тако да је освојио свега 4 поена и ИX место.
Више се очекивало од ЖИМ Маје Величковски-Нејковић, која је на „Цугерима петком у Нишу“ са лакоћом играла и побеђивала претходних неколико месеци. Више се очекивало и од МК Немање Живковића, који је освојио тек XI место и није потврдио сјајан резултат се претходне лиге, и освајање ИМ норме.

ФМ Дарко Митровић, такође. Носилац ИМ бала је освојио XII место, са свега 3 поена, а да је резултат пропорционалан позицијама, био би у самом врху.

ФА Александар Раковић је без проблема судио финални турнир, а директор турнира и делимични спонзор, је био Драган Раденковић-Пижон, познати шаховски мецена из Књажевца.

Наградни фонд од 21.000 динара и 3 уметничке слике обезбедили су ЕД „Југоисток“-Ниш, Драган Раденковић-Пижон и Градски ШС Ниша.

Писац Драган Маринковић, члан УО Градског ШС Ниша, је на затварању турнира, уручио победнику турнира, ИМ Небојши Костићу, свој награђени роман „Чвор у мозгу“.

Завршен је III циклус ГП брзопотезних турнира, а већ 29.1. 2014. године креће IV ГП Ниша 2014, турниром Меморијал Драгише Булатовића 2014.


#   шах   Драган Живић   Драган Маринковић   прво место   Стефан Младеновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима