Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Још увек су топли дани, где можемо да одемо на море без теста и чека ли нас хладан туш при повратку

Bookmark and Share

08.09.2020. Јужна Србија Инфо

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је за РТС да је близу 75.000 људи из Србије на летовању у иностранству, организовано преко туристичких агенција али и индивидуално. У 18 земаља може да се путује без обавезних тестова и посебних услова, указао је Сеничић.

Ставрос у Грчкој - Фото: Василис Евагелоу, Јужна Србија Инфо
Ставрос у Грчкој - Фото: Василис Евагелоу, Јужна Србија Инфо

Један од најавећих ризика за одржавање епидемиолошке ситуације је повратак грађана који летују у иностранству.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је око 25.000 грађана из Србије који организовано преко туристичких агенција летују у иностранству, али велики број људи борави индивидуално, пре свега у Црној Гори и у земљама окружења где је могло да се путује последњих месец дана.

"Претпостављамо да је тај број близу 75.000 наших грађана који се налазе у земљама региона где летују", рекао је Сеничић.

У Црној Гори и Хрватској расте број новозаражених. Сеничић објашњава да се у земљама где постоје рестрикције и обавезни тестови, мало раде организовна путовањама, јер хотелијери не желе да чекају у неизвесности.

"Туристи путују појединачно, купују се појединачни аранжмани, упозоравамо их на епидемиолошку ситуацију, њихова је обавеза да се информишу, а на лицу места, где имамо своје прдставнике, скрећемно пажњу на поштовање свих мера да би се сачували", рекао је Сеничић.

Говорећи о томе где може да се путује као пре короне, каже да 18 земаља не траже ништа, никакве посебне услове, наводећи земље из окружења - Турску, Бугарску, Албанију и БиХ где има туриста из Србије.

Све остале земље у окружењу траже или серолошки или пи-си-ар тест, а Египат је такође увео обавезан пи-си-ар тест, подсећа он.

Туристи се чувају и воде рачуна о мерама

Сеничић наводи да нема пријављених случајева заразе на тим дестинацијама и да су задовољни са тог становишта.

Директор Јуте истиче да је било пар појединачних случајева који су били су лоцирани на аеродрому, али не и на самој дестинацији, после одређених броја дана.

Према његовим речима, наши туристи се чувају и воде рачуна о епидемиолошким мерама.

"Ризик постоји и када путујете по Србији, морамо подићи свест да људи поштују мере које су епидемиолози предвидели", подвлачи Сеничић.

Шта нас чека

Највећи проблем је, како истиче Сеничић, неизвесност - ишчекивање колико ће то да траје, на који начин ћемо живети и путовати.

Када је реч о туристичком сектору, Сеничић упозорава да је он у катастрофалној ситуацији, последњих пет месеци не генеришу се приходи, пад промета у туристичкој индустрији је преко 90 одсто, а сектотрске мере нису стигле.

"Очекујемо да до краја месеца дође до помоћи", истиче директор Јуте.

Туристички водичи су без ангажмана шест месеци. Сеничић указује да нема страних гостију, а домаће агенције нису могле да реализују своја путовања, посла није било скоро шест месеци.

"Очекујем да то буде препознато од ресорних министарстава и од Владе која је обећала у неколико наврата да ће секторска циљана помоћ стићи и до нас", закључио је Сеничић.


#   туризам   Грчка   Турска   летовање   Црна Гора   море   ЈУТА   Ставрос (Грчка)   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима