Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Некад су Римљани користили благодети Куршумлијске бање, она данас пропада

rssBookmark and Share

Луковска Бања 09.09.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

Термоминерални извори Куршумлијске Бање коришћени су још у време Римљана. Ова бања, некада позната по лечењу костобоље и реуме пропада, јер хотел Жубор више од деценију не ради. Озбиљан купац постоји, а држава обећава помоћ.

Фото: МИЛО skyscrapercity.com
Фото: МИЛО skyscrapercity.com

Страхиња Симоновић је рођен у Куршумлијској Бањи. Памти је из најбољих дана, и нада се да ће је  поново видити у пуном сјају.

"Много би било боље за ову бању стварно када би неко имао мало савести да каже после овог великог времена, да каже, дај стварно да урадимо нешто за ову Куршумлијску Бању", каже Страхиња Симоновић из Куршумлијске Бање.

Мноштво термоминералних вода и очувана природа потенцијали су са којима Куршумлијска Бања може успешно да послује. Препрека због које већ више од деценије пропада су нерешени имовинско правни односи.

Најозбиљнији купац је Ад Планинка из Куршумлије у чијем саставу послују Пролом и Луковска бања.

"Ми имамо интересовање. Били су разговори везани за Куршумлијску Бању, али је сад ствар и до државе и њихових одлука шта са бањама Србије. Вероватно да у том делу они планирају шта че даље, а ми, наша спремност стоји да се разговара", каже Радован Раичевић, директор АД Планинка Куршумлија.

"Држава ће са своје стране ту пуно помоћи јер објективно говорећи није реално да имамо неког страног инвеститора за Куршумлијску бању, већ људе који познају амбијент, менталитет, који су већ у томе успешни да такодје руководе и са Куршумлијском бањом", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Оживљавање ове бање много би значило и за овдашње становништво које због недостатка посла одлази.

"То је за сам тај крај око Куршумлијске бање веома битно, јер су села ту и најпустија, а и за саму Куршумлију упослило би се око сто радника, што је од великог значаја, обзиром на велики број незапослених", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

У рехабилитационом центру Жубор некада је годишње боравило више од 10.000 гостију који су у лековитим водама Куршумлијске бање лечили костобољу и реуму.

Коментара: 3


#   Луковска Бања   Куршумлијска Бања   Планинка   Радољуб Видић   Радован Раичевић   Расим Љајић   председник општине   Страхиња Симоновић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Boban, 09.09.2017.:
  "Nije realno da imamo nekog stranog investitora za Kursumlijsku banju". Kakva izrecena glupost ministra Ljajica. Znaci realno je da to bude obavezno domaci investitor, koji se fantasticno razume u srpske banje i ovdasnji mentalitet, pa da onda na nekoj burazer - licitaciji kupi banju i zaposli na stotine mladih. Mi tapkamo u mestu sprecavajuci ino investitore da kupuju i grade po Srbiji. Ako Srbija ne ponudi nesto strancima, ponudice domaci kupac banje stranom kupcu. Tako je i Miskovic kupio C market da bi ga zatim prodao Belgijancima. Ovaj Ljajic me je bas razocarao kao bajni ministar, on bese neku lekar?

 • (+) (-)

  Joca Dopisnik Belosvetski, 10.09.2017.:
  Svaka banjska voda trebala da se kontrolise svake godine na mineralni sastav, jer se to prirodno moze promeniti. Moze da bude lekovita a moze da bude i otrovna. Ono sto su koristili Romani ne znaci da je i sada istog sastva.

 • (+) (-)

  Steva, 10.09.2017.:
  Ma sta su znali Rimljani. Da su imali nesto u glavi nebi propali. Propo Rim, propala Banja. Eto.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима