Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лековитост и занимљивости о Нишкој Бањи

rssBookmark and Share

Нишка Бања 14.10.2015. Vladimir Ciplic

Мада спада у такозвану другу категорију по развијености, Нишка бања је надалеко чувена по својим лековитим изворима, али и квалитетном бањском ваздуху. Практично се налази на територији града Ниша, који је најважнији град југа Србије и у административном и у економском, али и у политичком и образовном смислу.

Лековитост и занимљивости о Нишкој Бањи

У Нишкој бањи постоји чак 5 извора лековите воде и то : "Пасјача", "Сува бања", "Главно врело", "Бањица" и "Школска чесма".

Само насеље је смештено на висини нешто мањој од 250 метара, док је нижи део смештен у плодној долини реке Нишаве. Клима Нишке бање је идеална за лечење многих обољења, а првенствено кардиоваскуларних, респираторних, те реуматских и аутоимуних обољења. Такође, постоје индиције да вода са лековитих бањских извора помаже и код снижавања повишеног крвног притиска, те код различитих стања која прати поремећај метаболизма.

Поред тога што је познато бањско лечилиште у Србији, Нишка бања је и својеврсна туристичка атракција, па је тако уз такозвани здравствени туризам, присутан и рекреативни. Уз то, она је и домаћин чувене манифестације " Дани јоргована , која се организује с пролећа сваке године, односно у доба цветања овог дивног цвећа. Ту су још и многе престижне манифестације које се такође овде одржавају, а међу најпосећенијима је свакако " Дани вина и мерака ".

А када се мало одмакнете из Нишке бање према Нишу, имаћете прилику да упознате врло значајне сегменте везане за историју српског народа. Уз Нишку тврђаву која потиче из 17. века, ту је и велики број античких археолошких налазишта.

Најчувеније је археолошко налазиште " Медијана ", за које се претпоставља да датира из 3. односно 4. века. Не треба заобићи ни невероватан споменик, који је једини такве врсте на овим просторима. Чувена " Ћеле кула " у Нишу је начињена од лобања многобројних српских ратника који су страдали у бици на оближњем Чегру.

У Нишу је и старо језгри града, чувено Казанџијско сокаче, које је један од његових симбола, а ту је и још један археолошки локалитет " Бубањ ", за који постоје индиције да потиче још из доба неолита.

 

Иначе, читав југ наше земље је изузетно богат не само различитим врстама знаменитости, већ и бројним, врло атрактивним и необичним манифестицијама. Па тако, ако већ кренете у посету Нишкој бањи и Нишу, ваљало би да посетите и Лесковац. Уколико Вас занима како да стигнете из правца Ниша до овог града, погледајте овде.

Узевши у обзир да је један од знакова распознавања свих Лесковчана надалеко чувени лесковачки роштиљ, не чуди што је управо овај град домаћин чувене манифестације која носи симболичан назив " Роштиљијада ", која из године у годину окупља све већи број посетилаца. Мање је позната чињеница да је управо у овом граду на југу Србије одржан још 1929. године карневал, а та традиција је одновљена почетком 21. века, па се од 2006. године сваке године у Лесковцу одржава карневал, који сада има статус међународне манифестације.

Брдо које се налази надомак града је некада било једно од омиљених излетишта Лесковчана. Хисар је не само парк природе, већ и место са кога се пружа предиван поглед на град. Смештено је на 340 меатра надморске висине и важи за један од најпространијих паркова природе јужне Србије, а јединствен је и по томе што се на њему налазе трагови кутура које датирају још од доба неолита, па до средњег века.


#   Нишка Бања   Роштиљијада   Ћеле кула   Дани вина и мерака   археолошко налазиште   здравствени туризам   Казанџијско сокаче   Дани јоргована
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима