Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Путовање кроз време уз вино винарије "Статус" у подруму "Малча" (ФОТО)

rssBookmark and Share

Малча 23.08.2016. З.С. Јужна Србија Инфо

Несвакидашњи тренутак гостима, глумцима и новинарима са "Филмских сусрета", приредили су љубазни домаћини винарије "Статус" у свом подруму "Малча" у истоименом месту крај Ниша.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Чак и они пзнаваоци вина и познаваци производње овог светог нектара, остали су пријатно изненађени оним што су видели. 

А видело се и пробало доста тога...

Наиме, специфичност ове куће је различитост производње и пре свега чувања вина. Подрум "Малча" негује за сада четри винске куће које се разликују по историјским епохама, а управо ти периоди дају вину различиту ноту и по укусу и изгледу. О кавалитету је непотрбно да говоримо, то потврђују многа признања.

Наша домаћица и водич кроз малчанске подруме и историјске епохе вина, била је Јелена Ђошић Јовић, иначе супруга власника винарије "Статус" Борислава Јовића.

Дегустација са домаћицом Јеленом Ђошић Јовић,  Фото: Јужна Србија Инфо

Љубазна, непосредна и насмејана домаћица, спровела нас је кроз четири винске куће, "Немањића", "Српску кућу 20 века" "Савремену" и најстарију "Римску кућу".

У "Немањића кући" вина се негују у великим дрвеним бачвама, на начин како су се неговала у време славне српске династије. На овом месту сазнали смо, да се обичај сазревања и чувања вина у дрвеним бачвама упражњава тек негде од 1100. године после Христа.

Фото: Јужна Србија

Обилазак и дегустација се настављају у "српској винској кући XX века".Ту се наравно, пробају вина из бетонских танкова.

Фото: Јужна Србија

Ново време, носи и потребу за новом технологијом и савремено - технолошким начином третирања вина и ето нас, стижемо у "Савремену винарију", где се вина третирају у инокс танковима.

Излишно је и спомињати, да смо поред стручног мини - предавања о различитим начинима сазревања и чувања вина, уживали дегустирајући у сваком подруму различито пиће богова.

На крају путовања кроз време са вином, стижемо у "Римску кућу", где ће се историја поновити и где ћете уживати у органском вину из амфора какво је пио и сам Цар Константин Велики

У амфорама (првим винским глиненим судовима) закопаним у земљи органско грожђе дуго мацерира стварајући необична вина.

Фото: Јужна Србија

Интересанто је поменути да су амфоре високе око два метра закопане у земљу, а произведене на оригиналан начин, ручно у Грузији. 

Римски подрум је свакако оставио највише утисака на посетиоце...

На крају овог нашег несвакидашњег винског пута - обиласка, долазимо у "Гостионицу на винском путу", ресторану "римске куће", где нас поново очекује фантастично вино и необични специјалитети из римског, немањићевог или старо - српског времена. Ту је и храна и пиће са стандардног менија такође, за оне мало избирљивије.

Фото: Јужна Србија

Стручни обилазак подрума, сјајна атмосфера, одличан ресторан, интересантан амбијент, како у самом ресторану тако и на његовој "Римској веранди" са погледом на виноград, свакако заслужије пажњу госта...

Фото: Јужна Србија

Ми... препоручујемо!

Фото: Јужна Србија

За више информација : http://vinarijastatus.co.rs/

 

Коментара: 0


#   Јужна Србија регион   Цар Константин Велики   Јужна Србија Инфо   вино   Малча   историја   Подрум Малча   Борислав Јовић   гастро туризам   дегустација   Статус винарија   Јелена Ђошић Јовић
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима