Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Три века Нишке тврђаве - Бали-бегова џамија

rssBookmark and Share

Ниш 03.08.2023. Јужна Србија Инфо

У оквиру јубилеја три века Нишке тврђаве Туристичка ораганизација Ниш, представаља најзначајније делове и објекте овог споменика културе, од антике, па до османског периода.

Фото: Јужна Србија Инфо, М.Максимовић
Фото: Јужна Србија Инфо, М.Максимовић

Бали-бегова џамија, у Нишкој тврђави задужбина је Бали-бега Малкочевића угледног османског војног заповедника и смедревског санџак-бега. Ова џамија изграђена је између 1521-1523 године и један је од најстаријих споменика у Тврђави. 

Џамија је изграђена од тесаног камена, који је уоквирен опеком. Њене складне пропорције и техника зидања чине је јединственим спомеником исламске архитектуре у Србији. Ова грађевина је важан део културне и историјске баштине Ниша и Србије. Десно од улаза у џамију се некада налазио минарет, али је временом порушен као и прва библиотека у османском Нишу. 

Данас је Бали-бегова џамија преуређена и користи се као изложбени павиљон Галерије савремене и ликовне уметности у Нишу. 1982. године проглашена је културним добром од изузетног значаја и под заштитом је државе.

Бали-Бегова Мосqуе, лоцатед wитхин тхе Ниш Фортресс, ис тхе ендоwмент оф Бали-Бег Малкочевић, а проминент Оттоман милитарy цоммандер анд тхе сањак-беy оф Смедерево. 


 


#   Ниш   Турска   Нишка тврђава   Туристичка организација Ниш   џамија   Османлије   Три века Тврђаве   Бали бегова џамија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима