Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Улагање у повећање капацитета и опремање Нишке Бање

rssBookmark and Share

Нишка Бања 18.10.2016 Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар здравља Златибор Лончар истакли су јуче да ће држава издвојити средства за повећање капацитета и опремање Нишке Бање која неће бити одмах приватизована.

Улагање у повећање капацитета и опремање Нишке Бање

Љајић и Лончар су приликом посете Нишкој Бањи најавили да ће за четири бање одмах бити покренути поступци за продају – Бујановчку, Богутовачку, Матарушку и Куршумлијску.

Лончар је, након обиласка Института за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних и реуматских болести “Нишка Бања”, рекао да тај институт неће бити одмах приватизован пошто ће постојати могућност, према одлуци Комисије за приватизацију бања Владе Србије, да свака бања одлучи да ли иде у неку врсту приватизације или стратешког партнерства.

То је пре свега намењено бањама у које мора да улаже држава које не могу саме да се издржавају, које су у минуси или проблемима. Ако оне нађу стратешког партнера да уложи средства ми смо ту да подржимо, рекао је Лончар.

Он је додао да се размишља о набавци ангио сале за Нишку Бању која би могла да буде набављена следеће године уколико буду испуњени сви услови за добијање дозволе за њен рад, што би много растеретило Ниш.

Министар здравља је нагласио да су пацијенти у институту у Нишкој Бањи задовољни.

Ова установа добро ради, није у дуговима и минусу, али овде мора да се уложи у обнављање и ширење капацитета. Договорили смо се са Министарством рада у чијој је надлежности ПИО фонд, да дамо сагласност да се новац употреби за реконструкцију базена и других делова, која је потребна због нерешених имовинских односа, навео је министар здравља.

Љајић је рекао да је договорено на Комисији за бање Владе Србије да се свака бања посебно третира.

Договор је да најмање четири бање одмах иду у поступак приватизације Бујановчка, Богутовачка и Матарушка бања које иду заједно, као и Куршумлијска бања. Настојимо да покренемо оне бање које данас уопште не раде или послују лоше, а постоји могуцност да за њих нађемо стратешког партнера или купца, објаснио је Љајић.

Он је навео да је у Нишкој Бањи ситуација другачија.

Имамо центар који може да буде озбиљан центар здравственог туризма за овај регион, али морамо да га обогаћујемо нових садржајима, истакао је Љајић.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација је указао да је потребна и нова туристичка понуда, пошто Нишка Бања може да постане и центар конгресног туризма у овом делу наше земље.

Да би то остварио морамо да понудимо нове забавне садржаје. Потребна су и средства за то и Влада је спремна да та средства издвоји, јер овде постоји озбиљан потенцијал, нагласио је потпредседник Владе.

Љајић је напоменуо да недостају и смештајни капацитети пошто нема ниједног озбиљног хотела у Нишкој Бањи.

Према његовим речима, биле су неуспешне приватизације три хотела и Влада ће покушати то да реши са власницима.

Морамо да нађемо инвеститоре који ће уложити у смештајне капацитете, јер држава више не може да прави хотеле, додао је Љајић.

Коментара: 0


#   Нишка Бања   Расим Љајић   Златибор Лончар   Дејан Јовановић   Институт Нишка Бања  здравствени туризам
@
[ Додај коментар ]