Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ulaganje u povećanje kapaciteta i opremanje Niške Banje

rssBookmark and Share

Niška Banja 18.10.2016. Južna Srbija Info

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakli su juče da će država izdvojiti sredstva za povećanje kapaciteta i opremanje Niške Banje koja neće biti odmah privatizovana.

Ulaganje u povećanje kapaciteta i opremanje Niške Banje

Ljajić i Lončar su prilikom posete Niškoj Banji najavili da će za četiri banje odmah biti pokrenuti postupci za prodaju – Bujanovčku, Bogutovačku, Matarušku i Kuršumlijsku.

Lončar je, nakon obilaska Instituta za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatskih bolesti “Niška Banja”, rekao da taj institut neće biti odmah privatizovan pošto će postojati mogućnost, prema odluci Komisije za privatizaciju banja Vlade Srbije, da svaka banja odluči da li ide u neku vrstu privatizacije ili strateškog partnerstva.

To je pre svega namenjeno banjama u koje mora da ulaže država koje ne mogu same da se izdržavaju, koje su u minusi ili problemima. Ako one nađu strateškog partnera da uloži sredstva mi smo tu da podržimo, rekao je Lončar.

On je dodao da se razmišlja o nabavci angio sale za Nišku Banju koja bi mogla da bude nabavljena sledeće godine ukoliko budu ispunjeni svi uslovi za dobijanje dozvole za njen rad, što bi mnogo rasteretilo Niš.

Ministar zdravlja je naglasio da su pacijenti u institutu u Niškoj Banji zadovoljni.

Ova ustanova dobro radi, nije u dugovima i minusu, ali ovde mora da se uloži u obnavljanje i širenje kapaciteta. Dogovorili smo se sa Ministarstvom rada u čijoj je nadležnosti PIO fond, da damo saglasnost da se novac upotrebi za rekonstrukciju bazena i drugih delova, koja je potrebna zbog nerešenih imovinskih odnosa, naveo je ministar zdravlja.

Ljajić je rekao da je dogovoreno na Komisiji za banje Vlade Srbije da se svaka banja posebno tretira.

Dogovor je da najmanje četiri banje odmah idu u postupak privatizacije Bujanovčka, Bogutovačka i Mataruška banja koje idu zajedno, kao i Kuršumlijska banja. Nastojimo da pokrenemo one banje koje danas uopšte ne rade ili posluju loše, a postoji mogucnost da za njih nađemo strateškog partnera ili kupca, objasnio je Ljajić.

On je naveo da je u Niškoj Banji situacija drugačija.

Imamo centar koji može da bude ozbiljan centar zdravstvenog turizma za ovaj region, ali moramo da ga obogaćujemo novih sadržajima, istakao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je ukazao da je potrebna i nova turistička ponuda, pošto Niška Banja može da postane i centar kongresnog turizma u ovom delu naše zemlje.

Da bi to ostvario moramo da ponudimo nove zabavne sadržaje. Potrebna su i sredstva za to i Vlada je spremna da ta sredstva izdvoji, jer ovde postoji ozbiljan potencijal, naglasio je potpredsednik Vlade.

Ljajić je napomenuo da nedostaju i smeštajni kapaciteti pošto nema nijednog ozbiljnog hotela u Niškoj Banji.

Prema njegovim rečima, bile su neuspešne privatizacije tri hotela i Vlada će pokušati to da reši sa vlasnicima.

Moramo da nađemo investitore koji će uložiti u smeštajne kapacitete, jer država više ne može da pravi hotele, dodao je Ljajić.

Komentara: 0


#   Niška Banja   Kuršumlijska Banja   PIO fond   Rasim Ljajić   Zlatibor Lončar   Dejan Jovanović   Institut Niška Banja   zdravstveni turizam
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}