Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто туристи заобилазе Нишку бању

rssBookmark and Share

Ниш 17.05.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Нишка бања у којој се лече кардиоваскуларне и реуматске болести, некада је била трећа по посећености, после Врњачке бање и Сокобање.
Данас, далеко заостаје за водећим туристичким центрима у земљи, иако има могућности које последњих година посебно привлаче љубитеље екстремних спортова.

Радон, Фото: Јужна Србија Инфо
Радон, Фото: Јужна Србија Инфо

За прва три месеца ове године Нишку бању је, према подацима Завода за статистику, посетило само 398 туриста.

Парглајдеристи из Словеније и Чешке који су недавно боравили у Нишкој бањи, непријатно су, кажу, били изненађени када им је речено да Бања нема хотел за смештај 60 људи.

"Онда људе шаљемо до Ниша, до других хотела, па их траснпортујемо назад, да вам не говорим о томе колико тиме губимо на озбиљности", истиче Владимир Јанковић из Параглајдинг клуба "Грунф".

Они који у бању морају због лечења, углавном су у Институту "Радан". Гости у приватном пансиону кажу да су продавнице, пијаца и пекара слабо снабдевени, да нема сувенира, али ни месаре због које и житељи Нишке бање, морају у Ниш.

Пола милиона ноћења и 50.000 посетилаца годишње, данас су за Нишку бању – историја. Иако има лековиту воду, две клисуре, скијалиште, Коридор 10, близу су јој Ниш и аеродром, Бањи, кажу стручњаци, недостају школовани кадрови, добар маркетинг и инвестиције

Бањско шеталиште, Фото: Јужна Србија Инфо

О проблемима које имају житељи Нишке бање нису желели јавно да говоре. Упутили су РТС на једину трафику у Бањи која продаје разгледнице и то са мотивима старим тридесетак година.

"Има неких програмских опредељења, има неке програмске орјентације али оно што је стратегија, оно што је визија, оно што је поглед у будућност не постоји. Без тога, у овој оштрој конкуренцији, на суровом тржишту, посебно туристичком, не верујем и тешко је да бања може да крене", каже проф. др Видоје Стефановић са Природноматематичког факултета у Нишу.

Зорица Ђорђевић, лиценцирани туристички водич из Нишке бање каже да Нишка бања има могућности, али да је потребна подршка.

Велнес центар у Радону, Фото. Јужна Србија Инфо

"Ми имамо спа, имамо велнес, имамо тениски терен који не ради, имамо коњички клуб који грца у дуговима, ми имамо могућности да се развијемо, али нам треба само мало подршке", каже Ђорђевићева.

На дане када су туристи у Нишку бању стизали трамвајима, а предратна господа живела у вилама, данас ништа не подсећа. Путоказа нема ни до купатила краља Александра који је, како је остало записано, у Нишку бању долазио три пута годишње.

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   Владимир Јанковић   Јужна Србија регион   Нишка Бања   Јужна Србија Инфо   коридор 10   параглајдинг   Грунф клуб   историја     недостатак       Видоје Стефановић   Зорица Ђорђевић
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима