Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аустријски полицајци на нашој граници са Бугарском

rssBookmark and Share

Пирот 12.12.2016 Јужна Србија Инфо

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и савезни министар унутрашњих послова Републике Аустрије Волфганг Соботка најавили су данас да ће за месец дана бити успостављене заједничке српско-аустријске полицијске патроле на граници са Бугарском.

Фото:АФП
Фото:АФП

Стефановић је након овог састанка, који је одржан у Београду, поручио да ће се наставити заједнички напори на заштити граница у циљу спречавања илегалних миграција, и притом исказао захвалност на подршци коју Аустрија пружа нашој земљи.

Он је рекао да је аустријски контингент полиције спреман да од 12. јануара започне рад са нашом полицијом у заједничким патролама и надзору државне границе према Републици Бугарској.

Према његовим речима, Србија ће се потрудити да буде поуздан партнер, који може да заштити своју државну границу и спречи неконтролисан прилив илегалних миграната у нашу земљу и друге европске државе.

Стефановић је нагласио да је за Србију значајна боља контрола безбедносно интересантних лица, али и шверца оружја, који из сфере организованог криминала може бити употребљен у терористичким активностима, и најавио да ће се на предлог Аустрије започети са формирањем јединице за заједничке циљане потраге. 

Реч је о специјализованим полицијским јединицама које се баве конкретном врстом криминала и конкретним тешким случајевима, које и Србија и Аустрија већ имају са неким другим земљама, објаснио је потпредседник Владе. 

Стефановић је изразио захвалност Аустрији и министру Соботки на несебичној подршци коју та земља пружа Србији на европском путу, и додао да Аустрија, кроз различите пројекте, помаже Србији да достигне европске стандарде у Поглављу 24 и да кроз њих постигне ефикаснију заштиту својих грађана.

Он је рекао да је сарадња између министарства унутрашњих послова Србије и Аустрије изузетна, изневши податак да полиције двеју земаља на годишњем нивоу размене више од 3.300 оперативних информација, што Аустрију сврстава у ред најзначајнијих партнера Србије у полицијској сарадњи.

Наше заједничке операције у борби против кријумчарења наркотика, људи, али и свих осталих облика организованог криминала се настављају, при чему смо спремни да још интензивније сарађујемо у борби против тероризма и важно нам је да Аустрија Србију види као свог поузданог партнера, навео је потпредседник Владе. 

Соботка је нагласио да Аустрија снажно подржава процес европских интеграција Србије и да сматра да је за безбедност Европске уније веома битно да наша земља постане чланица.

Он је, нагласивши да је Србија значајан партнер Аустрије, и то не само на Балкану, указао на то да је и за Европску унију веома важно да заштити спољне границе и да се грађани који долазе на њену територију региструју изван ње, а да се они који немају право на останак, врате у државе из којих долазе.

Коментара: 0


#   Пирот   полиција   МУП РС   Небојша Стефановић   Бугарска   мигранти  граница  Аустрија  Аустријски полицајци  Волфган Соботка
@nesastefanovic @
[ Додај коментар ]