Годишња конференција за медије: Финансијска стабилност, изградња инфраструктуре, више запослених обележили 2022.

Ниш 10.01.2023. Јужна Србија Инфо

Први пут су прошле године више од 50 одсто прихода у градској каси били приходи од пореза на зараде који су за милијарду динара били већи него 2021. године, речено је данас на годишњој конференцији за медије у нишкој Градској кући.

Фото: Град Ниш

Кредитно се нисмо задуживали, а захваљујући пуној каси успели смо да смањимо задуженост за 286 милиона динара. Повећањем број запослених на 89.000 смањили смо незапосленост која је сада у Нишу испод 20.000.

И даље смо град са повољним пословним окружењем, па отуда 920 милиона евра директних страних инвестиција у последњих 10 година. У Нишу послује осам страних компанија, још две су дошле 2022. (Ксинг Ју и Јусеј), а још две су проглашене пројектима од националног значаја – ВГП И Палфингер, изјавила је градоначелница Драгана Сотировски на годишњој конференцији за медије.

Град је започео велики број инфраструктурних пројеката попут Аква парка у Нишкој Бањи, Археолошког налазишта Медијана, нове школе у Лесковику, вртића у насељима Брзи Брод и Девети мај, прве подземне гараже, истакла је Сотировски и додала да се кренуло у решавање водоснабдевања у насељима на ободу града, као и да је реконструисана Установа за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“, отворено Прихватилиште за одрасле и старе особе, започета изградња Мале сцене Народног позоришта.

Држава је 2022. започела инвестиције важне за Ниш. Реконструише се пруга Ниш – Брестовац, гради гасна интерконекција Србија – Бугарска, проширује зграда терминала на аеродрому, гради аутопут ка Мердару. Војсци Србије 2022. град је предао 152 стана, а започета је и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода које је највреднији пројекат у области заштите животне средине у Србији од 85 милиона евра, рекла је градоначелница.

Она је изразила задовољство сарадњом коју Град остварује са Кабинетима председника, премијерке и министара, регионом и Европом оценивши успешним представљање Ниша у међународним одборима и телима и подвукла да ће 2023. бити година борбе за свако ново радно место, фабрику, инвестиције, за сваког младог човека који жели да остаје у Нишу. За свако дете које треба да се роди, борба за бољи живот пензионера, радника, социјално угрожених грађана.

Када живимо у држави у којој се председник републике залаже за мир и стабилност, онда верујем да ћемо моћи да реализујемо све идеје и предлоге грађана, а њих је било више од пет хиљада кроз пријеме које смо организовали. То је наш задатак и уверена сам да ћемо 2023. годину завршити успешније него претходну, закључила је градоначелница.

#   Ниш   запошљавање   Драгана Сотировски   новинари   медији   финансије   инфраструктура
#GradonacelnicaN @