Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град величине ораха растурио југ Србије

rssBookmark and Share

Пирот 05.05.2017.

Пирот је захватило велико невреме, праћено олујном кишом и градом.
У Алексинцу падао град величине ораха.
Грађани незадовољни противградном одбраном.

Фото Ранко Богосављевић, Алексинац
Фото Ранко Богосављевић, Алексинац

Невреме са градом величине лешника погодило је подручје града Пирота. Град се, међутим, брзо отопио, а киша је престала.

Према речима координатора Градског штаба за ванредне ситуације Сретена Савова, невреме је трајало десетак минута, град је пао и у самом Пироту, преноси Блиц. Савов је рекао да за сада нема никаквих информација са терена да је невреме нанело штету на објектима као ни да је било ко од грађана био угрожен јер је невреме кратко трајало.

Он је додао да су на терену, прате ситуацију као и да су спремни да реагују ако буде потребно.

Засаде шљиве, кајсије, лешника и другог воћа и винограде јуче је неким Алексинчанима “обрао” град величине ораха који је падао скоро 3 сата. Засад није познато колику је штету невреме направило, јер у нишкој Пољопривредној стручној служби, која је задужена и за територију општине Алексинац, кажу да нису ни знали да је падао град.

Фото Данијела Петковић, Алексинац

Многи Алексинчани су незадовољни како је дејствовала противградна заштита. Не друштвеним мрежама се углавном шпекулипше да није дејствовано на време и да је испаљен недовољан број ракета.

У Радарском центру у Крушевцу, који је надлежан за противградне ракете на територији Алексинца, кажу да је на неким мањим површинама на том подручју град јуче био јачег интензитета, али да штета није била велика.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода пише да је у југоисточној Србији данас и сутра на снази наранџасти метео аларм, што значи да је “време опасно” и да временске појаве могу да проузрокују материјалну штету и буду опасне по људе и животиње. Упозорава се да људи буду обазриви и да прате савете које дају надлежне службе.

Услед појаве градоносних облака на територији Србије, посебно у пограничном делу слива реке Дрине, укупно је испаљено 436 противградних ракета, саопштио је данас Републички хидрометеоролошки завод.Како је наведено, јуче је по налогу РХМЗ-а дејствовано са 10 Радарских центара, а је највећи интензитет суградице и града регистрован је на територији Љубовије, Крупња, Осечине, Ваљева, Бруса и Алексинца.Из РХМЗ-а кажу да је највише ракета испаљено у Љубовији и Осечини.

Циљ испаљених ракета је обезбеђивање максималне заштите и највећег могућег умањења последица по људе, усеве и другу физичку имовину.

У саопштењу се наводи да ће РХМЗ, као и друге надлежне установе наставити са координисаним активностима како би се у највећој могућој мери избегле или умањиле евентуалне последице елементарних непогода.

Из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, такође, подсећају да су њихове стручне екипе на терену како би се што пре приступило процени стања на терену, али и пружили савети и инструкције пољопривредним произвођачима какве агротехничке мере треба да примене.

Коментара: 0


#   Пирот   Алексинац   невреме   противградна заштита   Данијела Петковић   хидрометеоролошки завод
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима