Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Дуваниште" обележило славу светог Василија Острошког (ФОТО)

rssBookmark and Share

Ниш 12.05.2019. Јужна Србија Инфо

Свечаном архијерејском литургијом у Храму светог Василија Острошког коју је служио Његово Преосвештенство Владика нишки Арсеније и сечењем славског колача, у присуству великог броја званица и грађана из Ниша и околине, обележена је слава нишког насеља Дуваниште свети Василије Острошки.

"Дуваниште" обележило славу светог Василија Острошког (ФОТО)

Домаћин славе ове године био је председник Градске општине Медијана Небојша Коцић, који је казао да је почаствован јер је изабран за домаћина светог Василија.

-Поштовани пријатељи, грађани Медијане, част ми је да стојим на овом светом месту. Двадесет је година НАТО агресије над Србијом, и 20 година како је свети Василије спустио руку на Дуваниште и Ниш. У сећање на 12. мај 1999. године никло је ово свето место, место окупљања, сећања на прошлост, али и погледа у будућност.  Храм још расте, његовим подизањем одужујемо се светом Василију који се тог 12. маја обрео над Дуваништем, сачувавши многе животе - нагласио је Коцић и додао да после две деценије много јасније сагледавамо моћ овог свеца и његову све снажнију вољу да брине о нама. - Драги пријатељи, драге Нишлије, хвала на учешћу литији и овом светом тренутку, додао је први човек највеће нишке општине.

Дан пре тога, 11. Маја, славска литија кренула је као и сваке године од Месне канцеларије „Медијана“ и завршила се на трему храма који се још увек гради. 
Прослава светог Василија Острошког у Дуваништу у знаку је сећања на бомбардовање насеља 12. маја 1999. године и у захвалност светом Василију Острошком који је заштитио житеље овог насеља и Ниша, па тога дана нико није погинуо и поред  више од две хиљаде бачених касетних бомби.

 


#   Ниш   Медијана градска општина   бомбардовање   1. мај   Дуваниште   Свети Василије Острошки   градске општине   Небојша Коцић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима