Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађани траже да се заустави градња мини-хидроцентрала и да се избришу из Просторног плана

rssBookmark and Share

Пирот 22.03.2019. Данас, Н1

Грађани окупљени око Групе грађана “Одбранимо реке Старе планине“, “Савеза месних заједница Старе планине“ и Удружења “Темска“, протестовали су данас испред зграде Скупштине града Пирота у којој је била редовна седница локалног парламента.

Фото: З.Панић
Фото: З.Панић

Они су захтевали од локалне власти да се заустави градња мини хидроцентрала на подручју Пирота и Парка природе Стара планина и да се оне избришу из Просторног плана.

Председник Савета Месне заједнице села Темска и члан “Савеза месних заједица Старе планине“ Томислав Панчић каже да је можда и добро што се овај протест одржава истог дана када и седница Скупштине града.

– Наше поруке су јасне да се одмах заустави ово лудило на Старој планини и заустави градња мини хидроцентрала. Ово је озбиљна прича. Није никаква фарса кад кажемо да реке нећемо дати ником. Тражићемо да разговарамо са челницима локалне саоуправе а о томе ће говорити и одборници у сали Градске скупштине. Надам се да су сви они за очување река за поколења која долазе. Сваки туриста који дође на Стару планину он најпре тражи да види воду. Имамо план како ће све то даље ићи а инсистирамо на развоју руралног туризма на Старој планини- рекао је Панчић.

Један од активиста Групе грађана “Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута каже су се окупили и да предају захтев да се сазове седница Градске скупштине са јединим тачком дневног реда а то је брисање малих хидроцентрала из Просторног плана града Пирота.

- Овај Просторни план је усвојен 2011. године и у њему је свих 58 локација. Дакле, онај који је то донео то мора и да обрише. Тражимо да се обратимо одборницима у скупштинској сали и да нам градоначелник каже каква је судбина река Старе планине и да нам ставе на увид све документе који се односе нас изградњу малих деривационих хидроелекрана. Хоћемо да видимо све уговоре и документе. Није тачно да локална самоуправа нема ингеренција око давања дозвола за градњу. Тражимо да се покрене процедура за забрану градње мини хидроцентрала чија изградња на сву срећу није почела.- рекао је, поред осталог, Јовановић, додајући да су добили позив од тројице сарадника градоначелника да се састану са њима и разговарају али на тај састанак неће ићи.

Градоначелник Пирота Владан Васић каже да поштује права грађана да изразе свој протест и да му је жао што се то користи у политичке сврхе.

– Кад је реч о мини хидроцентралама подсећам да је то био државни пројекат, да је држава позивала на изградњу мини хидроцентрала и да је Стара планина заштићено природно подручје. Подсећам да су то биле потенцијалне мини хидроцентрале. Завод за заштиту природе, Водопривреда и Електопривреда у сваком тренутку су могли да кажу да се на одређеним локацијама не гради хидоцентрала. Спремни смо да примимо њихове представнике и чујемо њихове захтеве. Више пута сам апеловао а јуче сам послао званично писмо министру Горану Тривану да ако је он против изградње мини хидроцентрала у заштићеним подручјима то преточи у законско решење. Ми нити дајемо услове ни дозволе за њихову градњу а они протестују против нас. Радићемо Просторни план Пирота. Од свих релевантних институција ћемо тражити услове под којима се ради Просторни план и радићемо стратешку процену утицаја на заштиту животну средину. План ће имати јавну расправу. Ако је опште мишљење да у том Плану нема хидроцентрала неће их бити. И раније смо поштовали то законско решење - рекао Васић.

Триван: Министарство не мења став, МХЕ чине штету биолошком реду у природи

Данас је Светски дан вода. Обележава се већ 26 година с циљем подизања свести и скретања глобалне пажње на значај и важност воде и одрживог коришћења водних ресурса. Министар Горан Триван каже да је важно подићи свест у друштву колико су воде у различитм аспектима значајне за наш живот.

Како је истакао министар за заштиту животне средине, много тога треба да се уради на путу у Европску унију када су у питању воде, које, наглашава, представљају најзначајнији ресурс планете.

"У Поглављу 27, и не само у том, постоји брига и третман те теме. Ми третирамо питање вода, имамо потребу да заштитимо воде, Србија је последња земља у региону што се тиче капацитета вода. Морамо да урадимо системе за прераду воде, то је један од најважнијих задатака - пречистити воде за почетак. Ове године крећемо да се бавимо тиме на најтемељнији начин, биће експанзија постројења за прераду вода", поручује Триван.

Министар сматра да су највећи еколошки проблем Београда отпадне воде, с којима се град суочава већ дуги низ година.

"Последњих 30 година се ради на томе, пројекат се спроводи темељно и Београд иде ка решењу. Пронађени су финансијери, мислим да ће ова и наредна година донети конкретне активности. Пројекат је ревидиран, ноедстаје око 400 милиона евра, постоји пут којим се иде, бићемо задовољни ако за 6-7 година добијемо то постројење", каже.

Говорећи о проблему изградње мини хидроелектрана, Триван је поручио да се став министарства не може променити и да МХЕ чине штету биолошком реду у природи.

"Мислимо да треба забранити МХЕ у заштићеним добрима, оне направљене нећено рушити, али ћемо их наптерати да поштују правила. Зашто бисмо градили у добрима кад можемо ван где се не угрожава средина. Струка је стала иза онога што говоримо, месеци који долазе ће донети разрешење ситуације. Многе земље су одустале од градње МХЕ", закључио је министар.


#   Пирот   Стара планина   екологија   протест   Владан Васић   хидроелектрана   Темска   Александар Јовановић   локална самоуправа   Дан вода   отпадне воде   Светски дан вода   месне заједнице   Горан Триван   Одбранимо реке Старе планине   Томислав Панчић   просторни план
@kzpvladanvasic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима