Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градња ауто-пута од Ниша до Приштине почиње следеће године

rssBookmark and Share

Димитровград 04.10.2017. Јужна Србија Инфо

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да ће изградња прве деонице ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина, од Ниша до Плочника, према плану Владе и Европске инвестиционе банке (ЕИБ), почети 2018. године.

Фото: Влада Србије
Фото: Влада Србије

Михајловић, која се састала са директором Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравком Негре, указала је на важност такозваног "ауто-пута мира" који ће дужином од 77 километара пролазити кроз Србију, односно кроз Топлички и Нишки округ.

Она је изразила уверење да овај пут, у који ће бити уложено 212 милиона евра, може да донесе само нове послове и додатне инвестиције за више од пола милиона људи који живе у тим окрузима.

Према њеним речима, у току је финализација идејног пројекта који финансира Фонд за Западни Балкан, док је Влада завршила просторни план који ће ускоро бити разматран на седници овог органа.

Такође, од новембра ће почети процес експропријације за деоницу Ниш–Плочник, напоменула је Михајловић, уз очекивање да ће следеће године почети изградња ове деонице ауто-пута.

Она је објаснила да ће овим ауто-путем, осим преко Коридора 10, Србија изаћи на море јер су нашој земљи потребне луке.

Једина смо земља у региону која је оивичена са осам граница, а наш интерес јесте да се што више повежемо са сваком земљом. Србија је мала, али транзитна земља, и треба што боље да искористи свој положај, нагласила је Михајловић. 

Према њеној оцени, изградња ауто-пута Ниш–Мердаре–Приштина је и те како исплатива јер ћемо на тај начин покушати да задржимо мање од шест одсто Срба који живе на Косову.

Она је указала и на други важан пројекат који се односи на модернизацију, електрификацију и реконструкцију пруге Ниш–Димитровград који ће, такође, бити реализован у сарадњи са ЕИБ, у вредности од 260 милиона евра.

Негре је изразила задовољство тиме што ће ЕИБ, која је у последњих 15 година уложила више од милијарду и по евра у путну и железничку инфраструктуру у Србији, наставити сарадњу са Владом Србије.

Она је нагласила да ауто-пут Ниш–Мердаре–Приштина треба да споји не само Србију са административним прелазом на Косову, већ и централну Европу са луком Драч.

Преговарамо са косовском страном о изградњи пута који ће спојити Приштину и Србију са Албанијом, али на тај начин и Мађарску и остале земље централне Европе са луком Драч, објаснила је Негре.

Према њеним речима, за пројекат обнове и модернизације пруге Ниш–Димитровград одобрено је 77 милиона евра бесповратних средстава Европске уније, која ће бити комбинована са улагањима ЕИБ и средствима Владе Србије која улаже у експропријацију.


#   Димитровград   ауто-пут   Зорана Михајловић   инвестиције   Приштина   изградња   Министарство грађевинарства   Европска инвестициона банка   Западни Балкан
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима