Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

СТРУЈУ ПЛАТИО ЖИВОТОМ!

rssBookmark and Share

Бобовиште 16.09.2007. Политика, ПРЕСС

СТРУЈУ ПЛАТИО ЖИВОТОМ!
Убио се због дуга за струју

    Мештанин Бобовишта извршио самоубиство, а у поруци коју је оставио написао да није могао да испуни обећање дато Електродистрибуцији

Колика је цена живота и да ли она уопште постоји? На ово питање никада и нигде до сада није било одговора, али ће догађај који је узнемирио мирно село Бобовиште поред Алексинца, и за који се брзо прочуло у целом Поморављу, вероватно делимично и дати одговор на дилему. Мештанин мирног и питомог Бобовишта Р. Д., рођен 1942. године, средином прошле седмице подигао је руку на себе. Извршио је самоубиство.

Пре одлуке да сам себи одузме живот Р. Д. је написао поруку коју су укућани пронашли када су се по завршетку дневних обавеза увече вратили кући. О трагичном догађају они су обавестили полицију, а полиција дежурног истражног судију Општинског суда. Обављен је увиђај, утврђено је да нема сумњивих околности и да је без икаквих дилема смрт наступила самоубиством. Пронађена написана порука упућена укућанима, међутим, умногоме расветљава одлуку Р. Д. да на овај начин оконча свој живот.

„Поштено и часно сам живео и проживео цео живот. Али, нисам испунио обећање дато Електродистрибуцији да ћу измирити дуг за струју. Ово је моја одлука и моја цена. Надам се да ће вам се, због смртног случаја у породици, бар на неко време, док не сакупите новац, одложити наплата дуга и да ће вам бити продужен рок, као и да ће се неко смиловати да дуг измирите на отплату...”

Нисмо могли да сазнамо колико је Р. Д. дуговао за потрошену електричну енергију. Можда тај податак чак и није толико битан. Његови суседи у Бобовишту рекли су нам, додуше незванично, да им је причао да је пре три месеца био у дистрибуцији и да се тада договорио да плати рачуне и дуг измири до 1. септембра. Терет, кажу комшије овог вредног и поштеног човека, наметнут обавезом да у прихваћеном року, који није могао да испоштује, ипак отплати потрошену струју, био је за њега превелик. Због терета дуга Р. Д. се одлучио на најтрагичнији корак. Ипак, чврсто је веровао, у последњим тренуцима живота и док је писао опроштајно писмо, да ће и смрћу својој породици помоћи да бар мало одложи отплату дуга за струју.

Тома Тодоровић, Политика


СТРУЈУ ПЛАТИО ЖИВОТОМ!

Радомир Бранковић (65) из Алексинца обесио се о греду породичне куће јер није имао пара да плати дуг за струју од пола милиона динара

Радомир Бранковић (65) из Алексинца обесио се прошле недеље о греду породичне куће јер није имао новца да плати рачун за струју! У опроштајном писму Радомир је написао да „мора да се убије" због рачуна за струју, који износи 569.000 динара!

„Морао сам ово да урадим јер немам од чега да платим струју. Пошто сам обећао да ћу да измирим дуг, а немам од чега, одлучио сам да струју платим животом. Не могу да децу гледам како се муче без струје", написао је Радомир у опроштајном писму.

Отишао без речи

Трагедија се догодила прошле среде у домаћинству Бранковића у алексиначкој улици Саве Ковачевића. Радомир је око седам часова ујутро отишао у шупу и обесио се о греду. Обешеног човека пронашли су супруга Смиља, син и снаха, али без обзира на њихове покушаје да га оживе, Радомиру више није било помоћи.

Смиља Бранковић, Радомирова супруга, каже за Пресс да ништа није указивало на трагедију.

- Тог јутра, по обичају, устао је пре мене. Питала сам га да ли жели да скувам кафу, али ми је он одговорио да наставим да спавам. Када сам устала, на столу сам угледала писма и одмах помислила на најгоре. Излетела сам у двориште и видела га како виси са греде. Притрчали су му и син и снаха, исекли конопац, али је он већ био мртав - каже Смиља.

Она додаје да је последњи рачун за струју износио чак 569.000 динара.

- Нисмо имали новца да плаћамо струју, јер ни ја ни Радомир немамо никаква примања, а камате су биле све веће. Муж се надао пензији и увек је говорио да ће је утрошити на плаћање рачуна. Међутим, радио је у различитим фирмама, па никако није могао да сакупи документацију да оствари право на пензију - каже Радомирова жена.

Хтели да му исеку струју

Бранковићи се надају да ће Радомирова пензија ипак стићи и да ће успети да плате рачуне за струју, што је била његова највећа жеља.

Комшије Бранковића кажу да је Радомир био изузетно частан човек, који је држао до своје речи.

- Много се секирао због дуговања за струју. Стално је говорио да једва чека да добије пензију, па да плати рачуне и најзад мирно спава. Недељу дана пре самоубиства долазили су људи из Електродистрибуције да му исеку струју, али их је он убедио да то не учине. Нико није слутио да је донео одлуку да себи прекрати живот - каже Мирјана Цолић, комшиница ове породице.

ЕП „југоисток": Био је човек од речи!

Надлежни у ЕП „Југоисток" кажу да Радомиру Бранковићу струја никада није искључивана јер је деловао као човек који ће испунити обећање.

- Током маја обавили смо контролу потрошача у Алексинцу и установили да Бранковић има изузетно висок дуг за струју. Понудили смо му договор око исплате и он је тада обећао да ће исплатити један део дуга. Како то није учинио, 7. септембра наша екипа дошла је код њега са налогом за искључење, али је одустала од намере јер, како су рекли, Бранковић је деловао као човек од речи - каже Слађана Манчић, портпарол „Југоистока".

Д. К., ПРЕСС




#   полиција   Бобовиште   без струје   Тома Тодоровић   Слађана Манчић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима