Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данске круне вредности 45 хиљада евра сакривене у панталонама

rssBookmark and Share

Градина 25.06.2020. Јужна Србија Инфо

Пропис да се приликом преласка границе мора пријавити сваки новчани износ већи од 10.000 евра важи и у ЕУ одакле долази највећи број путника који то, упркос сталним апелима Управе царина, упорно не чине. Само током јучерашњег дана на прелазу Градина цариници су у сарадњи са полицијом открили више таквих случајева и запленили непријављене девизе у вредности од преко 100.000 евра.

Данске круне вредности 45 хиљада евра сакривене у панталонама

У првом случају је 22. јуна 2020. године за детаљну контролу на излазу из земље издвојен аутомобил „фолксваген“ данских регистарских ознака, којим су путовала тројица данских држављана турског порекла.

Они су рекли да немају ништа за пријављивање и да са собом носе мање суме новца.

Детаљним прегледом је најпре у коферу возача пронађена торбица са 4.900 евра и коверат са 10.000 евра, да би потом и код сувозача испод појаса у платненој торбици везаној око струка било пронађено 358.000 данаских круна, што износи око 48.000 евра. Сувозач је у џепу јакне имао још 75.000 данских круна, што је равно износу од 10.000 евра. Трећи путник је једини код себе заиста имао суму која се не мора пријављивати, односно 9.500 евра.

Након што двојици турских држављана враћен дозвољени износ до окончања прекршајног поступка задржано је готово 53.000 евра.

Пар сати раније тог истог дана за детаљан преглед је издвојен и „BMW“ немачких регистарских ознака којим је из Немачке ка Турској сам путовао средовечни турски држављанин.

На уобичајено питање постављено на турском језику, он је такође одговорио да има само лични пртљаг и банковне картице.

Цариник је међутим, на сувозачком седишту испод јакне пронашао торбицу у којој се налазио непријављени новац у износу од 20.000 евра. Уз записник о царинском прекршају задржана је половина те суме.

Око 20 часова на излазној страни је за детаљан преглед издвојен и „мерцедес“ аустријске регистрације којим су ка Турској путовала двојица Аустријанаца турског порекла.

Мада су као и њихови претходници рекли да немају ништа да пријаве у њиховом пртљагу, међу гардеробом, пронађено је укупно 63.000 непријављених евра. Обојици путника је враћено по 10.000 евра, док је 43.000 задржано до окончања прекршајног поступка пред судом.


#   Градина   царина   кријумчарење   девизе   данске круне
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима