Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Декан утајио 2,5 милиона евра пореза

rssBookmark and Share

21.01.2013. Autor: S.R.

Професор Милан Вишњић, који је на месту декана Медицинског факултета у Нишу запошљавао ужу и ширу фамилију, а о чему је “Блиц” раније писао, утајио је порез, чиме је прибавио противзакониту добит, а држава оштећена за 285.349.853,04 динара, што је око два и по милиона евра, сазнаје “Блиц”.

Декан утајио 2,5 милиона евра пореза
До открића једне од највећих пореских проневера у Србији дошло се на основу теренске контроле Пореске управе у Нишу о пословању Медицинског факултета.

Према сазнањима “Блица” од укупне штете чиста утаја је око милион евра, а остатак је камата.

Вишњић је после 12 година на месту декана, иако је Агенција за борбу против корупције затражила његово развлашћивање, у октобру прошле године заузео функцију продекана и то задуженог за финансије.

У извештају на око сто страна, пореска инспекција није проверавала целокупан мандат Вишњића већ само део, од 1. 1. 2007 - 31. 10. 2011. године због чега се сумња да би утајени износ могао бити и знатно већи.

Сви кривични поступци притив Вишњића


Против Милана Вишњића воде се следећи кривични поступци:
КТ 611 од 3. 2. 2012. кривично дело пореске утаје

КТ 784 од 20. 2. 2012. кривично дело давање лажног исказа

КТ 3337 од 30. 7. 2012. кривично дело злоупотребе службеног положаја због фалсификовања титула и звања на основу којих су поједина лица противправно добила специјализације од Медицинског факултета у Нишу

КТ 3513 од 6. 8. 2012. кривично дело противзаконито посредовање

КТ 2258 из 2011. кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Током ових пет година Вишњић је злоупотребљавао буџетска средства намењена за научни рад вршећи незаконите исплате новца заједно са шефом рачуноводства Илијом Јоцићем (који му је и рођак) и секретарицом факултета Верицом Лукић.

Према извештају пореске инспекције, основни модел био је да се новац уместо кроз зараде (које се евидентирају, опорезују и плаћа допринос) исплаћују као ауторски хонорар за наставно особље и као уговор о делу за ненаставно особље.

Међутим, приде, средства за научни рад одабранима исплаћивана су као ауторско дело и то на пример - за чување страже на испиту.

Ауторско дело по Вишњићу је и рад суботом и недељом, па чак и дежурство на празник.

Инспектори су се бавили и новцем који је исплаћиван за научне ангажмане.

Један од њих - континуирана медицинска едукација (КМЕ). Иако је КМЕ по закону обавеза за све лекаре како би продужили лиценцу за рад, под Вишњићевом управом и то је извор нелегалних исплата.

Вишњић иде корак даље, одређује и ваннаставни стручни тим који добија накнаду за сваки одржани курс едукације и у њега ставља себе, шефа рачуноводства и секретарицу.

Инспекција је утврдила да су средства намењена за научне пројекте дељена ненаставном особљу. Проблем је што ово особље ни на који начин не може учествовати у извођењу и спровођењу научног рада. Те исплате су вршене на основу уговора о делу при чему уговоре никада нису ни потписали.

Поједини наставници - за наставу такозваној групи из Лугана, коју су чинили страни студенти - добијали су бонусе иако је реч о редовном раду.

- Практично ово је Колубара у просвети - каже за “Блиц” добро упућени извор близак Пореској управи.

На разне начине избегнуто је плаћање пореза и доприноса, остваривали су добит по заслугама или оданости декану. Не чуди што је преко деценију на функцији јер многима је добро.

Исплаћиване суме нису огромне, али су континуиране и крећу од ситних до неколико стотина и тако неколико година, све до милион евра утаје.


#   студенти   декан   кривично дело   Стручни тим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима