Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Представљен највећи мурал у Нишу „Поповића парк“ - ускоро блокада Мокрањчеве улице због "отимања" приватног земљишта

rssBookmark and Share

Ниш 20.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Након дугог периода институционалне и ванинституционалне борбе за заштиту природних ресурса у центру Ниша, градска власт је променила урбанистичку намену за терене изнад Старе циглане, предвиђајући изградњу 2500 станова на месту од 3,5 хектара спортских терена, шуме и зеленила.

Представљен највећи мурал у Нишу „Поповића парк“ - ускоро блокада Мокрањчеве улице због "отимања" приватног земљишта

Иако је ова одлука натераља нишке становнике на протесте и акције против њиховог спровођења, група грађана под називом "Нишлије да се питају" одлучила је да се бори за своје право на простор и заштиту природе.

Данас су "Нишлије да се питају" представиле мурал који је осликао познати нишки уметник Ешко Куртић, испред удружења окупивши Палилулце и Нишлије из различитих делова града. Професорка Тамара Миленковић Керковић и одборник Славиша Динић изложили су значај овог пројекта и поруку коју мурал шаље.

Мурал, који је дуг 60 метара, садржи универзалне поруке о заштити природе и правди за грађане. Изнад спортских терена, познатих као "Наше теренче", овај уметнички рад покушава да оживи дух града у којем су потребе грађана важније од интереса власти и инвеститора.

Симболи вредности за које се бори "Нишлије да се питају", укључујући Поповић парк, су представљени на муралу, уз стихове највећих српских песника и писаца. Мурал је израз борбе за правду и заштиту природе, и порука свима да се супротставе одлукама које одузимају град од грађана.

Након што су све институције и органи власти игнорисали захтеве грађана, "Нишлије да се питају" најављују блокаду Мокрањчеве улице као последњу меру протеста. Локални избори у Нишу постаће прилика за грађане да изразе своје мишљење о овим питањима и да одбаце инвеститорско насиље и безразложно одузимање природних ресурса.

У прилогу саопштење у целости..

„Нишлије да се питају“ представиле мурал „Поповића парк“ – лепотом и културом против отимања терена изнад „Старе циглане“ 

Након три године дуге институционалне а потом и ванинституционалне борбе за спас драгуља природе у центру Ниша , 3,5 хекатара спортских терена , шуме и зеленила изнад Старе циглане којима је нишка власт  након 55 година променила урбанистичку намену и предвидела за изградњу 2500 станова, након што је инвеститор „Теминг“ због кога је намена промењена купио земљиште иако се оно налази у поступку реституције, а уговор о продаји се крије од правог власника,  породице Поповић иако се води поступак повраћаја права власништва над овим земљиштем ,  „Нишлије да се питају“ су данас представиле мурал који је осликао познати нишки street art уметник Ешко Куртић. 

Испред удружења „Нишлије да се питају“ мурал су окупљеним Палилулцима али и Нишлијама из свих делова Града представили проф. Тамара Миленковић Керковић,  народни посланик у претходном сазиву Народне скупштине ии Славиша Динић, одборник у градској општини Пантелеј. 

Тамара Миленковић Керковић, је истакла да је ово највећи и најлепши мурал у Нишу, са универзалном поруком Достојевског да ће „лепота спасти свет“ , и да су решили да се против безумних одлука градске власти сада боре и лепотом и културом. На муралу дугом 60 метара на простору изнад спортских терена , на коме су одрастали Палилулци и њихова деца , а које популарно зову „Наше теренче“ овај мурал који поклањају Нишлијама је створио свет и Ниш какав желимо, у коме су потребе грађана , које нико не пита , изнад профита власти и њихових инвеститора.  Мурал садржи симболе вредности за које се „Нишлије да се питају“ боре - Поповића парк за све Нишлије, уместо бетонског насеља од 2500 станова чији је једини интерес профит предузећа „Теминг“ , јер је одузимање јавне намене теренима изнад Старе циглане постало симбол отимања Ниша од Нишлија. Овај мурал дуг је 60 метара и на њему је уметник Ешко Куртић  са 200 различитих боја и спрејева оживео ликове и поруке вредности за које се „Нишлије да се питају“ залажу. На муралу се  смењују се познати јунаци-деца из  јапанских цртаних филмова Хајао Мијазакеа са темом борбе против истребљења шума и порукама да је могућ развој градова уз очување природе. На муралу као облику градске уметности су предивна природа, планински успони и цветне ливаде, цветови трешње, маслачка, пужеви, птице и корњаче повезани  стиховима наших највећих песника и писаца – Његоша, Чика Јове Змаја, Мике Антића,  , наших Нишлија Бранка Миљковића и Душка Радовића, уз поруке Достојевског да ће „лепота спасти свет“ и Његошеве да ће „поколења дела да суде“ .

Тамара Миленковић и Славиша Динић рекли су да након обраћања свим институцијама, министарствима, Агенцији за спречавање корупције, Тужилаштву и Заштитинику граћана, министру грађевине Весићу, градоначелници, градском Већу и Скупштини Града , након три протеста и две „Антибетон журке“ на терену, након Збора грађана и Петиције за поништење Плана генералне регулације Палилула 2 , због ћутања институција преостаје само блокада Мокрањчеве улице, на коју ће позвати све Нишлије којима се Ниш одузима на њихове очи. Редовни локални избори у Нишу ће бити прилика да Нишлије кажу шта мисле о отимању Града од њих и о инвеститорском насиљу које ова власт спроводи не питајући Нишлије шта су њихове потребе. 

 

 


#   Ниш   Мокрањчева улица   мурал   циглана   Славиша Динић   Тамара Керковић   Ешко Куртић   Нишлије се питају
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима