Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Predstavljen najveći mural u Nišu „Popovića park“ - uskoro blokada Mokranjčeve ulice zbog "otimanja" privatnog zemljišta

rssBookmark and Share

Niš 20.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Nakon dugog perioda institucionalne i vaninstitucionalne borbe za zaštitu prirodnih resursa u centru Niša, gradska vlast je promenila urbanističku namenu za terene iznad Stare ciglane, predviđajući izgradnju 2500 stanova na mestu od 3,5 hektara sportskih terena, šume i zelenila.

Predstavljen najveći mural u Nišu „Popovića park“ - uskoro blokada Mokranjčeve ulice zbog "otimanja" privatnog zemljišta

Iako je ova odluka nateralja niške stanovnike na proteste i akcije protiv njihovog sprovođenja, grupa građana pod nazivom "Nišlije da se pitaju" odlučila je da se bori za svoje pravo na prostor i zaštitu prirode.

Danas su "Nišlije da se pitaju" predstavile mural koji je oslikao poznati niški umetnik Eško Kurtić, ispred udruženja okupivši Palilulce i Nišlije iz različitih delova grada. Profesorka Tamara Milenković Kerković i odbornik Slaviša Dinić izložili su značaj ovog projekta i poruku koju mural šalje.

Mural, koji je dug 60 metara, sadrži univerzalne poruke o zaštiti prirode i pravdi za građane. Iznad sportskih terena, poznatih kao "Naše terenče", ovaj umetnički rad pokušava da oživi duh grada u kojem su potrebe građana važnije od interesa vlasti i investitora.

Simboli vrednosti za koje se bori "Nišlije da se pitaju", uključujući Popović park, su predstavljeni na muralu, uz stihove najvećih srpskih pesnika i pisaca. Mural je izraz borbe za pravdu i zaštitu prirode, i poruka svima da se suprotstave odlukama koje oduzimaju grad od građana.

Nakon što su sve institucije i organi vlasti ignorisali zahteve građana, "Nišlije da se pitaju" najavljuju blokadu Mokranjčeve ulice kao poslednju meru protesta. Lokalni izbori u Nišu postaće prilika za građane da izraze svoje mišljenje o ovim pitanjima i da odbace investitorsko nasilje i bezrazložno oduzimanje prirodnih resursa.

U prilogu saopštenje u celosti..

„Nišlije da se pitaju“ predstavile mural „Popovića park“ – lepotom i kulturom protiv otimanja terena iznad „Stare ciglane“ 

Nakon tri godine duge institucionalne a potom i vaninstitucionalne borbe za spas dragulja prirode u centru Niša , 3,5 hekatara sportskih terena , šume i zelenila iznad Stare ciglane kojima je niška vlast  nakon 55 godina promenila urbanističku namenu i predvidela za izgradnju 2500 stanova, nakon što je investitor „Teming“ zbog koga je namena promenjena kupio zemljište iako se ono nalazi u postupku restitucije, a ugovor o prodaji se krije od pravog vlasnika,  porodice Popović iako se vodi postupak povraćaja prava vlasništva nad ovim zemljištem ,  „Nišlije da se pitaju“ su danas predstavile mural koji je oslikao poznati niški street art umetnik Eško Kurtić. 

Ispred udruženja „Nišlije da se pitaju“ mural su okupljenim Palilulcima ali i Nišlijama iz svih delova Grada predstavili prof. Tamara Milenković Kerković,  narodni poslanik u prethodnom sazivu Narodne skupštine ii Slaviša Dinić, odbornik u gradskoj opštini Pantelej. 

Tamara Milenković Kerković, je istakla da je ovo najveći i najlepši mural u Nišu, sa univerzalnom porukom Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ , i da su rešili da se protiv bezumnih odluka gradske vlasti sada bore i lepotom i kulturom. Na muralu dugom 60 metara na prostoru iznad sportskih terena , na kome su odrastali Palilulci i njihova deca , a koje popularno zovu „Naše terenče“ ovaj mural koji poklanjaju Nišlijama je stvorio svet i Niš kakav želimo, u kome su potrebe građana , koje niko ne pita , iznad profita vlasti i njihovih investitora.  Mural sadrži simbole vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ bore - Popovića park za sve Nišlije, umesto betonskog naselja od 2500 stanova čiji je jedini interes profit preduzeća „Teming“ , jer je oduzimanje javne namene terenima iznad Stare ciglane postalo simbol otimanja Niša od Nišlija. Ovaj mural dug je 60 metara i na njemu je umetnik Eško Kurtić  sa 200 različitih boja i sprejeva oživeo likove i poruke vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ zalažu. Na muralu se  smenjuju se poznati junaci-deca iz  japanskih crtanih filmova Hajao Mijazakea sa temom borbe protiv istrebljenja šuma i porukama da je moguć razvoj gradova uz očuvanje prirode. Na muralu kao obliku gradske umetnosti su predivna priroda, planinski usponi i cvetne livade, cvetovi trešnje, maslačka, puževi, ptice i kornjače povezani  stihovima naših najvećih pesnika i pisaca – Njegoša, Čika Jove Zmaja, Mike Antića,  , naših Nišlija Branka Miljkovića i Duška Radovića, uz poruke Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ i Njegoševe da će „pokolenja dela da sude“ .

Tamara Milenković i Slaviša Dinić rekli su da nakon obraćanja svim institucijama, ministarstvima, Agenciji za sprečavanje korupcije, Tužilaštvu i Zaštitiniku graćana, ministru građevine Vesiću, gradonačelnici, gradskom Veću i Skupštini Grada , nakon tri protesta i dve „Antibeton žurke“ na terenu, nakon Zbora građana i Peticije za poništenje Plana generalne regulacije Palilula 2 , zbog ćutanja institucija preostaje samo blokada Mokranjčeve ulice, na koju će pozvati sve Nišlije kojima se Niš oduzima na njihove oči. Redovni lokalni izbori u Nišu će biti prilika da Nišlije kažu šta misle o otimanju Grada od njih i o investitorskom nasilju koje ova vlast sprovodi ne pitajući Nišlije šta su njihove potrebe. 

 

 


#   Niš   Mokranjčeva ulica   mural   ciglana   Slaviša Dinić   Tamara Kerković   Eško Kurtić   Nišlije se pitaju
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima