Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власина без хитне помоћи: Двогодишња девојчица преминула након што јој је позлило

rssBookmark and Share

Лесковац 16.08.2019.

Двогодишња девојчица преминула је јутрос у Здравственом центру у Сурдулици пошто јој је синоћ позлило на Власинском језеру.

Власина без хитне помоћи: Двогодишња девојчица преминула након што јој је позлило

Двогодишња девојчица је преминула након што јој је позлило код Власинског језера, потврдили су за РТС у Дому здравља у Сурдулици.

Како се наводи, родитељи су морали сами да транспортују дете до најближе здравствене установе јер су лекари хитне помоћи рекли да не могу да дођу на лице места.

Након што је девојчици позлило, родитељи су позвали Хитну помоћ у Црној Трави где им је речено да не могу да изађу на терен, док им је у Сурдулици у овој служби препоручено да сами транспортују девојчицу до најближе амбуланте јер "тренутно немају возило које би могли да пошаљу".

Лекари Здравственог центра у Сурдулици су покушали да реанимирају девојчицу којој је позлило на Власини, али нису успели да је поврате.

Узрок смрти ће утврдити обдукција која је данас рађена у Здравственом центру у Врању.

 

Ингеренције и процедуре

Директорка Дома здравља у Власотинцу докторка Милена Станковић Митровић је изјавила за Мондо портал да лекар Хитне помоћи из Црне Траве није могао да изађе на терен јер је морао да испоштује званичну процедуру.

"Тачно је да Служба хитне помоћи нема санитетско возило у које могу да ставе кисеоник, али имају возило са носилом којим могу да транспортују пацијента. Међутим, доктор, који је ноћас био у смени, радио је сам. Он као једини лекар не сме да напусти Дом здравља. Постоје ту законске нормативе које заиста морају да се испоштују. Јесте да је Црна Трава територијално близу Власинском језеру и наравно да када је овако нешто у питању, ту нема говора, мора да се реагује. Лекар је највероватније саветовао да се дете довезе до прве амбуланте. Могуће да је лекар, иначе, морам да кажем, са дугогодишњим искуством и јако привржен свом послу, поменуо да немају кисеоник, али није у томе проблем. Он је само поштовао процедуру", наводи Станковић Митровић.

Она додаје да Црна Трава заправо нема Службу хитне помоћи, али да лекари увек реагују када су овакви случајеви у питању.

"Проблем је у томе што Власинско језеро територијално припада Сурдулици, па тако и здравствене услуге, али је географски ближе Црној Трави, Власотинцу, па и Лесковцу. У таквим критичким моментима људи се одлучују да се запуте пре у Лесковац него у Сурдулицу. Да не причам о томе што сама Црна Трава има проблем са бројем лекара и што тамошње становништво опслужује 0,8 лекара по глави становника", истиче она.

Иначе, на Власинском језеру постоји амбуланта, у месту Власина Округлица, али не постоји здравствена служба са 24-часовним радним временом.


#   Лесковац   Дом здравља   Хитна помоћ   Црна Трава   Сурдулица   Власинско језеро   смрт   Мондо портал
@mondoportal @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима