Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

(Фото) Све до детаља са масовног протеста у Нишу: Зауставите насиље!

rssBookmark and Share

парк Светог Саве 15.02.2014. Танјуг, ЈужнаСрбија.Инфо

Откривамо сваки детаљ са данашњег протеста у Нишу поводом свирепог убиства студента медицине

(Фото) Све до детаља са масовног протеста у Нишу: Зауставите насиље!

Грађани Ниша испунили су централни градски трг, а на скупу је речено да су окупљања почела због убиства студента медицине Вука Стоиљковића (22) у парку Свети Сава и да су прерасла у протест против насиља са захтевом да се крене у обрачун са узроцима тог насиља не само у Нишу већ и целој Србији.

На скупу су говорили чланови Дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић" где као професор ради мајка убијеног младића, његова девојка, његов ујак и професори те школе.

Протест је опомена инстутицајама, васпитним установама и држави да се оштро крене у кампању против насиља, рекла је професорка филозофије Бојана Голубовић која је прочитала захтеве надлажним органима које су окупљени грађани подржали.

Она је рекла да је то "протест против непрофесионалног вођења истраге" и да је захтев да се дело правилно правно квалификује како не би дошло до умањења казне, као и да читав случај треба до краја расветлити.

"Позивам све људе који су видели нешто или имају информацију која би могла да помогне у разјашњавању онога што се заиста догодило - да иступе", рекла је Голубовићева.

На скупу је говорио Зоран Јовановић, ујак убијеног студента медицине који је рекао да је породица незадовољна оним што је њима у полицији презентовано у вези са истрагом о тагичном догађају у коме је смртно страдао Вук.

Координатор Локалног антикорупцијског форума у Нишу Валентина Крстић рекла је новинарима да ће они пратити тај случај и да ће реаговати уколико дођу до сазнања о коруптивним радњама.

Чланови Дебатног клуба Гимназије "Светозар Марковић" поручили су да "насиље рађа насиље" и да је једина допуштена нетолеренција она која је против насиља.

Они су и уме младих признали да их је страх, да је "спокој спутан насиљем", запитавши се "где је грешка, кад млади људи пожеле да носе оружје".

"Србијо, зар си изгубила људскост", запитали су и поручили да треба дићи глас који ће се чути далеко, као и да не смеју дозволити да их савест касније опомиње зашто су ћутали.

Свако од нас мора остати човек, поручили су гимназијалци са скупа на коме су носили транспарент на коме је писало "Свест, савест, морал", речи које значе спас и препреку насиљу.

Скупу се обратили девојка убијеног Вука, Катарина Дунић која је говорила о људским врлинама младића који се никоме није замерио, који је положио пријемне испите на медицини, Војној академији и грађевини, као и о њиховим плановима за будућност која им је на брталан начин одузета.

Са говорнице је поручено да је протест искључиво грађански. Протест је почео минутом ћутања за Вука и све оне који су настрадали у сличним трагичним догађајима.

Вук је убијен 10. фебруара око 20,00 часова, а полиција је саопштила да је ухапсила Диминтрија С.(20) за кога се сумња да га је убио наневши му четири убода ножем у пределу стомака и врата.

Осумњиченом је судија за претходни поступак Вишег суда у Нишу одредио једномесечни притвор, саопштено је из тог суда.

Пријатељи убијеног студента, његове колеге, професори и грађани спонатно су се најпре окупили на месту где је младић избоден палећи свеће и највљујући да ће наставити са окупљањима и пратећењем свега што предузимају надлежни органи у расветљавању тог трагичног догађаја.

Поједини медији, позивајући се на незваничне изјаве, објавили су два имена која су се сумњичила, а касније је ухапшена само једна особа што је изазвало сумњу и реговање пријатеља настрадалог младића и грађана у Нишу.

Погледајте ВИДЕО прилог са протеста:

 


#   полиција   убиство   протест   Свети Сава   Зоран Јовановић   Вук Стоиљковић   парк Светог Саве   Димитрије Стевановић   грађани   Светозар Марковић   Валентина Крстић   Бојана Голубовић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима