Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Несрећа у руднику "Соко" код Сокобање – осам рудара страдало, најмање 20 повређено

rssBookmark and Share

Сокобања 01.04.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

У руднику мрког угља "Соко" код Сокобање обрушио се део јаме. Страдало је осам рудара, док је најмање 20 њих повређено. Саопштена су имена погинулих. Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас, поручила је ресорна министарка Зорана Михајловић. До несреће је дошло у јутрос око 5 сати, преноси РТС.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Два рудара која су збринута у УКЦ у Нишу нису животно угрожена

У Универзитетском клиничком центру у Нишу су збринута два рудара јер имају теже повреде, али на срећу они нису животно угрожени.

Доктор Драган Димић рекао је да су од тренутка када су чули да се догодила несрећа мобилисали  комплетне екипе које су предвиђене за такве ситуације.

"Од почетка смо спремни да примимо пацијената колико буде морало. До сада на срећу примили смо само два. Они немају ортопетске повреде. У питању је тровање гасовима, метаном и другим гасовима. Збринути су на ендокринологији где се иначе збрињавају токсиколошки пацијенти", навео је Димић.

Према његовим речима у контакту су са колегама из других болница где се налазе повређени рудари и немају најаве да ће још неког послати у Ниш, али су спремни за евентуални долазак још некога.

12:14

Шесторица страдалих рудара из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић каже за РТС да се нажалост поново у том месту догодила трагедија. Изражавам саучешће свим породицама настрадалих рудара, поручује Радичевић.

У несрећи је погинуло осам рудара – шесторица су из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање.

"Тренутно у јами се налази рударски инспектор са јавним тужиоцем и комисијом која је формирана од стране управе рудника како би се утврдили узроци несреће и очекујемо убрзо да изнесу тела настрадалих рудара", навео је Радичевић.

Указао је и да је 18 рудара на болничком лечењу, као и да нико није животно угрожен.

Председник општине Соко Бања Миодраг Николић рекао је за РТС да је ово заиста велика трагедија и за Алексинац, али и за Соко Бању.

Истиче да је последњих година много уложено у побољшање безбедносних услова.

"Просто против природе не можете, истрага ће показати да ли је то тако... Губитке ових младих људи и њухових породица неће моћи нико да надокнади, али општине Соко Бања и Алексинац, рудник и министарство су ту да изађу у сусрет и помогну и деци тих рудара и сви смо ту на располагању", додаје Николић.

12:01

Вучић: Нема речи утехе у оваквој трагедији

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породицама рудара страдалих у несрећи у руднику угља "Соко".

"Њихова часна професија, једна од најтежих на свету, одувек је захтевала људе посебног кова: храбре, упорне, чврсте и непоколебљиве. Управо су њихов свакодневни труд и самопрегорни рад одувек представљали саму срж и окосницу целокупног развоја наше земље и зато Србија данас посебно жали због губитка њихових живота, јер нема речи утехе у оваквој трагедији", навео је Вучић.

11:14

У болницу у Алексинцу примљено 20 рудара

У болницу у Алексинцу је примљено 20 рудара, а директор те здравствене установе Горан Видић каже да су сви у стабилном стању, док је да троје теже повређено и нема животно угрожених.

"Сви су задржани на лечењу, и они са лакшим повредама су задржани на опсервацији због евентуалне даље дијагностике и праћења стања да не би дошло до погоршања. Неки од повређених удахнули су и већу количину гаса. Један повређени је транспортован у Ниш ради даље дијагностике, а 19 повређених рудара је остало код нас", рекао је Видић.

У Универзитетском Клиничком центру у Нишу спремни су да приме све повређене и лекари свих специјалности већ се налазе у Ургентном центру.

Испред болнице у Алексинцу од раног јутра се окупљају чланови породица, колеге и пријатељи повређених рудара.

Чланови породица повређених рудара кажу да су они били у трећој смени да су их посетили у алексиначкој болници, као и да нису тешко повређени.

Како кажу увек се пази у руднику, али се несреће догађају, јер су наводе, у питању  секунде.

11:10

Акција спасавања завршена

Како дописница РТС-а незванично сазнаје, акција спасавања рудара је завршена.

Већина повређених рудара пребачена је у болницу у Алкесинцу, а двоје њих у УКЦ Ниш. 

У круг рудника стигле су и екипе погребних предузећа, па су вероватно и тела страдалих рудара извучена.

У смени је било четрдесетак рудара.

10:50

Михајловић: Ово је тежак тренутак за све

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић обишла је рудник у којем се несрећа догодила и изразила саучешће породицама страдалих рудара.

"Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије", рекла је Михајловићева. 

10:49

Руководство саопштило имена страдалих рудара

Директор ЈП ПЕУ Ресавица Саша Спасић саопштио је имена погинулих рудара. Изразио је саучешће породицама страдалих.

"Изражавам саучешће породицама настрадалих рудара, ту смо за њих у било ком моменту", рекао је Спасић.

Навео је да је 18 рудара повређено и да нико није животно угрожен.

10:05

Заробљено још двадесетак рудара

Како јавља репортер РТС-а, у руднику је заробљено још двадесетак рудара.

09:35

У Нишу збринута два рудара; др Перишић: Имамо најаву доласка 20 до 30 рудара

Директор УКЦ Ниш доктор Зоран Перишић каже за РТС да су за сада у тој здравственој установи збринута двојица рудара, оба са повредама грудног коша.

"Имамо најаву доласка једне веће гупе – између 20 и 30 повређених рудара, тако да ће они бити сви прегледани и врло вероватно збринути у Клиничком центру. Сви ће добити најбољу медицинску негу, у то не треба сумњати", додаје доктор.

Истиче да имају капацитете и да су све службе спремне.

09:24

У смени било 49 рудара, 18 збринуто у Општој болници у Алексинцу

Директор Опште болнице у Алексинац доктор Горан Видић каже за РТС да су четири екипе Дома здравља Алексинац на терену, ако и екипе из Зајечара и Књажевца које су укључене.

Наводи да је у Општој болници у Алексинцу збринуто 18 повређених рудара – 15 са лаким повредама, двојица са повредама лакта и један са серијским преломом пет ребара, али да је и он ван животне опасности.

"Сви пацијенти који нису хитни и операције које су планиране су отказани, пацијенти су пуштени, мобилисали смо и остала одељења у згради. У овом тренутку ми немамо проблем са капацитетима", додаје доктор.

Истиче да су у контакту са управом рудника и да је 49 рудара било у смени.

"Тешка је ситуација овде, ту је и родбина, људи су узнемирени. Нама није нажалост прва несрећа. Алексинац и околина су познати по томе, то се сада поновило", наводи Видић.

Осам рудара погинуло, око 20 повређено

Директор Дома здравља Алексинац Родољуб Живадиновић каже за РТС да је несрећа велика и да је, према првим информацијама, погинуло осам рудара, а да је око 20 њих повређено.

Истиче да су углавном у питању лакше повреде.

"Више околних центара је послало све своје екипе које су могли, па и ми, део се превози у Општу болницу Алексинац. За сада имамо довољно капацитета", додаје Живадиновић.

Наводи да нема информације колико је још заробљених рудара. 

Каже и да се ради о алексиначкој смени, тако да је већина рудара из Алексинца. 


#   Сокобања   смрт   Родољуб Живадиновић   рудари   незгода   Рудник Соко
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима