Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки директори ухапшени због утаје пореза

rssBookmark and Share

Ниш 24.02.2020. Јужна Србија Инфо

Ухапшени су оштетили су буџет Републике Србије за износ од 153.219.043 динара.

Илустрација
Илустрација

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењeм за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском полицијом и припадницима Безбедносно-информативне агенције, ухапсили су три особе које се терете за кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит.

Ухапшени су З. С. (1954), одговорно лице привредних друштава „Нини МД“ и „Нини експорт-импорт“, В. М. (1986), одговорно лице фирме „Здравље лек“, као и Д. Д. (1968) одговорно лице Привредног друштва „ЗУ Апотека Нини“.

Сумња се да је З. С. извршио кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица тако што је, као одговорно лице „Нини МД“, у стечајном поступку, продао своја потраживања према стечајном дужнику, без сагласности стечајног управника, Привредном друштву „Здравље лек“ и чиме је прибавио противправну имовинску корист у износу од 1.500.000 динара фирми „Здравље лек“, а за исти износ оштетио „Нини МД“.

Такође, постоје основи сумње да су сво троје осумњичених, као одговорна лица поменутих привредних друштава, извршили кривична дела пореска утаја и неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит, тако што су у периоду од 1. децембра 2016. до 30. априла 2019. године као повезана друштва фиктивно фактурисали топломере и тестове за трудноћу чији је промет забрањен, будући да нису уписани у Регистар медицинских средстава.

На овај начин оштетили су буџет Републике Србије за износ од 153.219.043 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Нишу, Посебном одељењу за сузбијање корупције.


#   Ниш   хапшење   Пореска управа   утаја пореза   ПУ Ниш   предузетништво
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима