Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Писац Ћирић тражи изузеће судије

rssBookmark and Share

11.12.2015. З.М. Данас

У Основном суду у Нишу јуче је трећи пут одложено суђење савременом српском књижевнику Зорану Ћирићу, алијас Магичном Ћири, оптуженом да је слањем смс-порука угрозио сигурност нишког градоначелника Зорана Перишића, који је и члан Председништва СНС-а.

Писац Ћирић тражи изузеће судије

Суђење је одложено на неодређено време јер су Ћирићеви браниоци захтевали изузеће судинице Ане Вукојчић због сумње у њену непристрасност. Она је претходно одбила захтев бранилаца за одлагање суђења због тога што им је одлука Вишег суда поводом Ћирићеве жалбе уручена непосредно пред почетак главног претреса, а "по закону им је морала бити достављена најмање осам дана пред изношење одбране".

Судиница Вукојчић је оценила да је такав захтев срачунат на одуговлачење поступка, док су Ћирићеви браниоци закључили да је достављањем одлуке Вишег суда са таквим закашњењем "повреда права на правично суђење, које гарантују Европска повеља, Устав Србије и закони". Виши суд је, иначе, у тој одлуци одбио као неоснован Ћирићев захтев да се из списа предмета изузму смс-поруке због тога што су "прибављене на законом недозвољен начин".

Оптужни предлог, који је основно јавно тужилаштво подигло по службеној дужности, терети Ћирића да је 5. децембра 2013. послао смс-поруке са претњама Перишићу на телефоне функционера Чорбића, Милета Илића (СПС), Игора Новаковића (СПС) и Бранислава Јовановића (УРС), у којима је поред осталог навео да ће Перишића "убити", те да ће он бити "жив раскомадан", а "његова деца мртва" и његово "семе затрто".

Књижевник је у истрази навео да никоме није претио, већ је реч о "уметничком перформансу затвореног типа по методу Марсела Дишана "са циљем да провери како политичари реагују у ванредним ситуацијама, како би то искористио за романе анархистичког садржаја на којима ради". Перишић је, пак, навео да овакве поруке нипошто не могу бити уметнички перформанс, те да се придружио гоњењу не због тога што се "уплашио не за своју, већ за безбедност своје деце".


#   Зоран Ћирић   Миле Илић   Зоран Перишић   Игор Новаковић   Бранислав Јовановић   виши суд   Основно јавно тужилаштво   суђење   судије   изузеће   Основни суд   сведоци  
@ProfdrPerisic @redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима