Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убица кога је помиловао председник Србије: Осећам се као у другој цивилизацији

rssBookmark and Share

15.02.2013. Стефан Радовић

Дојучерашњи затвореник, рекордер у чекању извршења смртне казне, 69-годишњи Вучко Манојловић после 33 године робије је слободан човек и каже да се ван затвора осећа као да је "стигао у неку другу цивилизацију".

Убица кога је помиловао председник Србије: Осећам се као у другој цивилизацији
Манојловић, који је проглашен кривим за убиство заменика јавног тужиоца у Лесковцу 1984. године, најпре је био осуђен на смрт, а затим је та казна замењена казном затвора од 40 година.

Познат и по томе што је сам тражио извршење смртне казне - говорећи да је чекање извршења теже од саме егзекуције. Манојловића је 1. фебруара помиловао председник Томислав Николић, а данас је у Нишу одржао конференцију за новинаре на којој је испричао како га је сусрет са патријархом Павлом, 1993. године, "препородио".

"Сусрет са патријархом Павлом било је нешто најлепше што ми се догодило током тамновања у нишком Казнено-поправном заводу", рекао је Манојловић, додајући да га је сусрет са патријархом "препородио као човека" и да му је помогао да заборави ружно и зло.

"Постао сам другачији, мисли су ми постале другачије", додао је он.

Манојловић је 33 године провео у затвору, четири и по године у ланцима и 18 година у самици, а данас каже да је "нада постојала", иако је "била притајена, нарочото у последњој години".

"Опоровак иде тешко, то моје је једна људска судбина, било је што је било... Постоји план да се рехабилитујем, да се вратим у стварност", каже он.

Манојловић је пресудом Окружног суда у Нишу 1985. године због кривичног дела убиства заменика јавног тужиоца у Лесковцу оглашен кривим и осуђен је на казну затвора од 20 година, а Врховни суд је 1986. године преиначио првостепену пресуду у смртну казну.

Наредне, 1987. године, Врховни суд је по жалби на одлуку другостепеног суда, као највиша судска инстанца, потврдио одлуку Врховног суда из 1986. године о смтној казни.Актом о помиловању ранијег председника Милана Милутиновића 2002. године, његова казна преиначена је у казну затвора у трајању од 40 година, а не у казну затвора од 20 година колико је било, како су указивали браниоци, предвиђено законом који је предвиђао блажу казну и важио у време извршења кривичног дела.

Манојловић је и у ранијим изјавама медијима тврдио да себе и даље сматра кривцем за паклену ноћ у Лесковцу, 29. децембра 1984. године. Међутим, он тврди и да никог није убио.

По пресуди, проглашен је кривим што је одмах по изласку из затвора, у намери да се освети за петогодишње робијање због силовања, свирепо убио заменика окружног јавног тужиоца у Лесковцу Драгомира Крстића, покушао да ликвидира истражног судију Братислава Гавриловића и припремао убиство судије Младена Јанковића.

Адвокат Тања Минчић - Марковић рекла је да Манојловић за 33 године у затвору није учинио ниједан прекршај и да против њега није вођен никада дисциплински поступак.

"Вучково владање је основ за помиловање", казала је она.

Председник Србије Томислав Николић помиловао је Манојловића 1. фебруара.


#   председник   Томислав Николић   председник Србије   дисциплински поступак   Ана Милутиновић   Братислава   Тања Минчић
@predsednikrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима