Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Утајили порез: Четири особе ухапшене

rssBookmark and Share

30.07.2015. Белами, Јужна Србија Инфо

Због сумње да су извршили кривично дело пореска утаја и оштетили буџет Репубиле Србије за 45.913.145 динара ухапшене су четири особе.

Утајили порез: Четири особе ухапшене

Ухапшени су: Д. К. (53) из Београда, одговорно лице предузећа “Агрохим” д.о.о Ниш, С. М. (58) из Ниша, радница предузећа “Агрохим” д.о.о Ниш, А. Ч. (45) из Лесковца, одговорно лице предузећа “Енергосистем Чоругић” и Ј. С. (36) из Ниша, радник предузећа “Енергосистем Чоругић”, док за још две особе полиција трага.

Сумња се да су Д. К. и С. М., као одговорна лица предузећа “Агрохим”, у сарадњи са још две особе за којима полиција трага, у периоду од 2011. до 2013. године организовали продају станова у стамбено – пословном објекту у Нишу и захтевали да се део уговорене цене уплати на рачун предузећа, а део преда лично и на тај начин су прибавили противправну имовинску корист Д. К. у износу од 330.046 евра. Истовремено, смањена је и основица за обрачун ПДВ-а, због чега су у контролисаном периоду обрачунаване мање пореске обавезе и тиме за износ од 20.220.276 динара оштетили буџет Републике Србије.

Постоје основи сумње да је А. Ч., део добијених станова, на име компензације за извршене радове на згради инвеститора “Агрохим”, продавао заинтересованим купцима, а добијени новац, у износу од 116.573.065 динара, није уплатио на рачун предузећа “Енергосистем Чоругић”. Такође, сумња се да је А. Ч. новац од продаје станова, у износу од 223.905 евра предао Ј. С., као физичком лицу, без правног основа и евидентирања у пословним књигама предузећа, и тако избегао обрачун и плаћање пореза у износу од 25.692.869 динара, за колико је оштетио буџет Републике Србије.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

Против једне особе биће поднета кривична пријава у редовном поступку због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја. Сумња се да је он, на име продаје стана, од купца узео износ од 13.130 евра, који није уплатио на рачун предузећа “Агрохим”, већ је новац предао Д. К., без евидентирања и плаћања пореских обавеза.


#   полиција   хапшење   кривична пријава   утаја пореза   ПУ Ниш       Д.К.   С.М.       кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима