Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из реке Бањске извађено 60 тона смећа

rssBookmark and Share

Куршумлија 02.10.2013. Autor: ljd/mob/aza

Из реке Бањске, која протиче на 200 метара од центра Куршумлије, извађено је око 60 тона смећа, изјавио је данас директор Дирекције за изградњу тог града Горан Ђорђевић.

Из реке Бањске извађено 60 тона смећа

Речно корито те реке никада до сада није очишћено, изумрле су све аутохтоне врсте риба, али су и куће биле угрожене, рекао је он.

Дирекција за изградњу је ангажовала све расположиве машине на чишћењу реке Бањске, у дужини од неколико стотина метара кроз сам град.

За само неколико дана, поред муља, из речног корита је извадјена огромна количина разног смећа и пребачена на градску депонију.

"Наредних дана настављамо чишћење речног корита и очекујемо да извадимо још три пута више смећа. Највећи проблем је што се из реке ширио несносни смрад готово целим градом, али су због валиких наслага смећа и изливања воде, биле угрожене куће на њеној обали", рекао је Дјордјевић.

Председник месне заједнице "Дринка Павловић" Радосав Миленковић рекао да је река Бањска у речном кориту у близини самог центра Куршумлије деценијама служила за одлагање разног смећа.

Он је додао да је највећи загадјивач дрво-прерадјивачка фабрика Копаоник, због чега у тој реци више нема живота.

"Градјани су се у више наврата раније обраћали надлежним институцијама, али и организовали протесте с маскама на лицу у центру града. Медјутим, њима до сада нико није изашао у сусрет", рекао је Миленковић.

"Разни отпад се деценијама таложио у реци, што од несавесних градјана, а највише од дрво прерадјивачке фабрике Копаоник. Док смо ми раније тражили помоћ надлежних, рибе су угинуле, ништа живо више нема у тој реци. Њена вода је густа због муља и талога, као и смећа црне боје. Некада смо се купали у тој реци, заливали баште водом из реке Бањске, а протеклих неколико година, носили смо маске на лицу, затварали прозоре и врата, због смрада који се ширио", каже Миленковић.

Око 15 кућа уз само обали те реке је било угрожено, јер се због талога смећа вода изливала и подривала испод кућа.

Председник општине Радољуб Видић рекао је да је сада крајње време да се очисти Бањска.

"Та река је одавно запуштена због чега се и становништво лакше одлучивало да баца смеће у њено корито. Сада је друга ситуација, река се чисти и одржаваћемо је у наредном периоду", казао је Видић.

Општина Куршумлија и Дирекција за изградњу планира израду пројекта за трајно уредјење речног корита реке Бањске. Радови на чишћењу те реке, што финансира општина Куршумлија, биће настављени наредних дана, а смеће ће бити одвежено на градску депонију.


#   Куршумлија   Радољуб Видић   председник општине   реке   Дирекција за изградњу   општина Куршумлија   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима