Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Из „Србијашуме“ апелују: Не палите ватру на отвореном!

rssBookmark and Share

Прокупље 08.08.2021. Јужна Србија Инфо

С обзиром да су у Србији током јула месеца, а и почетком августа забележене тропске врућине са температуром која је достизала и 39 степени, као и да се такве врућине очекују и наредних дана из Предузећа „Србијашуме“ апелују на грађане у Топлици да не пале коров, биљни и други материјал на пољопривредним парцелама, као ни биљне остатке у воћњацима и на површинама у близини шума.

Илустрација
Илустрација

Такође упозоравају да је јако опасно спаљивање стрњишта после жетве, нарочито на оним парцелама у близини шума и напомињу да је најстриже забрањено паљење ватре у било које сврхе у близини шуме и у шуми.

-Ако радите у шуми, ако сте на излету, ако уживате у боравку у шуми, никако не распаљујте ватру, не ложите роштиљ јер се пламен на високој температури лако отме контроли и још лакше распламса и прошири на суву траву и ниско растиње у шуми. Роштиљ на отвореном можете ложити само на за то специјално уређеним и обележеним местима, упозоравају из „Србијашума“.

Из тог предузећа упозоравају да је на високим температурама сваки извор јаке топлоте потенцијално  жариште за избијање пожара, па тако нехајно одбачени опушак или било какав други запаљив материјал, бачен на тло или у близини шуме може изазвати пожар великих размера.

Овом апелу придружују се и запослени у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС) Прокупље који упозоравају прокупачке пољопривреднике да никако не пале стрњишта на пожњевеним њивама или суво грање и лишће из воћњака, јер то представља велику опасност за избијање ватре и наноси штету пољопривредном земљишту.

Они истичу да је најбољи начин да се ратари ослободе стрњишта његово заоравање које, не само да је много  безбедније од паљења, већ је и далеко корисније као природно ђубрење ораница.


#   Прокупље   пожар   Топлички округ   Србијашуме   роштиљ   њива   ватра   стрњика
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима