Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Напето на северу КиМ: Хапшења Срба, Вучић наредио пуну борбену готовост Војске

rssBookmark and Share

Београд 28.05.2019. РТС, ТВ Мост, Танјуг, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић наредио стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. Специјалне и посебне јединице МУП-а у пуној су приправности, сазнаје РТС.

Фото: ТВ Мост
Фото: ТВ Мост

У северној Косовској Митровици зачуле су се сирене за узбуну. Јединице РОСУ упале на територију све четири српске општине на северу КиМ. Ухапшени припадници косовске полиције српске националности и цивили али нема званичних података о броју ухапшених. Срби на северу Космета су узнемирени а грађани су изашли на улице Косовске Митровице.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест сати, наоружане до зуба, упале на север КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао председник Александар Вучић. 

Дипломатске активности
Србија је покренула интензивне дипломатске активности, сазнаје РТС.

Западним силама је упућена молба да обуздају албанске марионете и стављено је до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету. 

Од савезника, Русије и Кине, очекује се свака врста помоћи. 

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична.

Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте.

Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине. 

Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији. 

Истакао је да је у име председника Александра ВУчића обавио разговоре са више мешународних представника којима је упућена јасна порука да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће бити реакција Србије.  

"Циљ застрашивање и прогон Срба" 

Навео је да су јединице РОСУ упале на север КиМ под изговором некаквих хапшења везаних за криминал, али да је јасно да су то могли да ураде и припадници полиције српске националност. Међутим, Ђурић додаје да су уместо тога послата оклопна возила и тимови снајпериста.  

Сирене у Косовској Митровици
Понавља да је циљ да се Срби на КиМ доведу до прогона и протеривања и упозорава да је реч о кршењу свих могућих договора и споразума.

Марко Ђурић је навео да је према прелиминарним информацијама задржано више грађана севера КиМ српске националности. 

Косовска полиција: Акција припремана месецима 

Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила.

Акција је припремана неколико месеци а ухапшени се сумњиче да су организовали или учествовали у криминалној групи која се бавила кријумчарењем, злоупотребом службене дужности и препродајом робе.

Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Акција је изведена у сарадњи са специјалним тужилаштвом, у северном и јужном делу Косовске Митровице и још неким деловима на северу Косова.

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да су специјалне снаге јутрос извеле операцију хапшења у општинама на северу Косова и Метохије и истакао да је реч о "операцији против кријумчарења и организованог криминала". Позвао је грађане да остану мирни.

ТВ Мост јавља да је ухапшен један припадник КПС-а српске националности у насељу Бошњачка махала, у згради званој "Београђанка". Такође, у Зубином Потоку ухапшен је припадник КПС-а српске националности.

Велики број грађана окупио се на главном тргу у Косовској Митровици. 

 


#   Београд   полиција   хапшење   Александар Вучић   Албанци   Косовска Митровица   Приштина   Марко Ђурић   Војска Србије   Рамуш Харадинај   РОСУ полиција
@avucic @haradinajramush @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима