Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш први пут у историји добио градоначелницу

rssBookmark and Share

Ниш 21.08.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Драгана Сотировски, досадашња начелница Нишавског округа, већином гласова (56 од 60) данас је на седници Скуптине града Ниша, изабрана за градоначелника.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

То је први пут у историји да највећи град на Нишави добије градоначелницу. Објављивање резултата након тајног гласања одборника пропраћено је дугим аплаузом.

У свом обрађању, Сотировски није обећавала "куле и градове", нагласила је да ђе у наредном периоду бити тешко, поготово јер је напредак града и локалне привреде, успорен због пандемије вируса корона.

Пишемо нову књигу, лист по лист...

"Много тога још мора да се уради, у свим сферама живота једног града трећег по величини у земљи. Тим са којим ћу сарађивати, градски већници и остали, изабрани су због својих досадашњих резултата. Али подвлачим, сви су добро дошли, најпре грађани, са коијма сам оставрила добар однос још као начелница Округа.

Градоначелница је исказала потребу сарадње са великим градовима у региону, како код нас, тако и са Софијом и Скопљем.

Пре обрађања, Сотировски је позвала присутне у сали Официрског дома, да минутом ћутања одају почаст жртвама вируса корона.

Биографија

Драгана Сотировски (по оцу Миловановић) пореклом из Сокобање, рођена је у Алексинцу, где је завршила Музичку школу и Педагошку академију. Дипломирала је на Географском факултету Универзитета у Београду, а мастер студије туризмологије завршила је на Природно-математичком факултету у Нишу.

Новинарством је почела да се бави 1992. године ангажовањем на Трећем каналу тадашње Телевизије Београд.

Од 1993. као новинар репортер прелази у Редакцију Јутарњег програма и Београдске хронике, када постаје и део тима доајена ТВ новинарства Банета Вукашиновића.

Године 1997. постала је дописник РТС-а из Ниша, чијом редакцијом руководи као уредник ТВ Центра у Нишу од 2011. до 2017. године.

Ауторка је бројних информативних прилога, документарних и путописних емисија и филмова из земље и иностранства (Грчке, Бугарске, Италије, Шпаније, Северне Америке, Индије, Русије, Јужнокинеског мора). Као један од ретких новинара снимала је рад научника у краљевском Институту за регенеративну медицину „Принц Филип“ у Валенсији, као и америчких научника у Истраживачком центру у Ирвајну у Калифорнији. Као новинар репортер извештавала је у кризним ситуацијама из свих крајева Србије, Македоније, Грчке и Бугарске.

Двадесетпетогодишњи рад у новинарству потврдила је као аутор бројних информативних минијатура и документарних емисија које су трајно забележене и остављене на чување Програмском архиву РТС-а.

Извештавала је о активностима државног руководства Србије и државника из региона, не само на простору јужне и југоисточне Србије, већ и при посетама званичника Србије земљама у региону, Буграској, Македонији, Албанији, Босни и Херцеговини.

За дугогодишњи рад награђена je бројним  признањима у земљи и инострантсву.

Градско веће

На данашњој седници за заменика градоначелника Ниша, је изабрана Душица Давидовић, дугогодишњи радник из поља социјалне политике.

Поред Бранислава Качара, коме је то други мандат, нови чланови Већа су, Слободан Ранђеловић, дипломирани технолог, Соња Милојковић, инжињер Заштите на раду, Адриана Анастасов, досадашњи председник Скупштине општине Палилула, Ненад Станковић, мастер менаџер, др Марија Ранђеловић, доктор педагошких наука, Предраг Стојановић, дипломирани економиста, проф. др Владислав Марјановић, доктор економских наука, Мирослав Ђокић и досадашњи већник у ГО Нишка Бања.

Скупштина Града

Игор Новаковић (СПС) изабран је за потпредседника градског парламента.

Опозиција

Одборници коалиције „Ниш мој град - Драгослав Ћирковић“ гласали су против избора Драгане Сотировски.

Дргаослав Ћирковић и Бранислав Јовановић, кажу да ће бити конструктивна опозиција и да у првих 100 дана нове градске владе, неће бити "строги" у својим критикама.


#   Ниш   градоначелник   Драгана Сотировски   Игор Новаковић   Душица Давидовић   Скупштина града Ниша   Марија Ранђеловић   Избори 2020
#GradonacelnicaN @redinmind @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима