Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови еколошки систем грејања школа у Сокобањи - прерађена вода из "Хамама" уместо угља

rssBookmark and Share

Сокобања 28.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

У четвртак, 29. фебруара, у Хамаму у Градском парку у Сокобањи, биће представљен иновативни систем грејања за школски објекат, односно за заједничку зграду Основне школе „Митрополит Михаило и Средње школе „Бранислав Нушић“.

Фото: Никола Драгићевић
Фото: Никола Драгићевић

Овај систем користи обновљиви извор енергије - отпадну термалну воду из бањског комплекса, што је резултат заједничког напора Европске уније, Министарства заштите животне средине, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Општине Сокобања.

На догађају ће бити истакнути кључни бенефити овог новог система, међу којима је значајно смањење емисије загађујућих гасова и честица у ваздуху.

Замена старог котла на угаљ овим еколошким решењем има дугорочне позитивне ефекте на квалитет ваздуха и заштиту животне средине у Сокобањи.

До сада, сагоревање 180 тона угља по грејној сезони ослобађало је штетне материје попут угљен-диоксида, угљен-моноксида, суспендованих честица ПМ 2.5 и ПМ 10.

Нови систем грејања елиминише ову емисију и представља важан корак ка очувању животне средине.

Уз подршку Европске уније и УНДП-а, Општина Сокобања је имплементирала овај пројекат, што ће имати позитиван утицај на локалну заједницу.

Овај догађај се организује у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који, уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Представљање новог система грејања представља важан корак ка одрживијој будућности Сокобање и пример је ефикасног коришћења обновљивих извора енергије у јавним објектима.

 

 


#   Сокобања   ЕУ   екологија   Шведска   Хамеум ЈКП   Европска инвестициона банка   Бранислав Нушић СШ Сокобања   енергетска ефикасност   ЕУ за зелену агенду Србије   Митрополит Михајло ОШ
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима