Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Новинари у разговору са владиком Арсенијем у предвечерје великог јубилеја

rssBookmark and Share

Ниш 14.11.2019. З.С. Јужна Србија Инфо

Уредници, сниматељи и фотографи нишких и централних медија, данас су били гости владике Арсенија и братства Саборне цркве, а све поводом великог јубилеја, 200 година од изградње Малог храма Сабора Светих Архангела у Нишу.

Новинари у разговору са владиком Арсенијем у предвечерје великог јубилеја

У суботу 16 новембра 2019. године са почетком у 17 сати, биће служена Вечерња служба (Бдење) у Малом Саборном храму, када се очекује долазак Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја, десетак епископа СПЦ и сестринских-помесних цркава, прдставника Републике и Града, а након тога у 19 сати, одржаће се Свечана академија у Светосавском дому у Нишу у част 200 година од изградње цркве Сабора Светих Архангела у Нишу.

У недељу, 17. новембра 2019. године биће служена Света архијерејска Литургија у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Нишу (Велика Саборна црква), коју ће служити Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Иринеј у присуству више Архијереја Српске Православне Цркве, као и других помесних цркава.

Доласком Преосвећеног Владике нишког Арсенија на чело Православне Епархије нишке у августу 2017. године отпочела је комплетна рестаурација ове велике нишке Светиње, а завршена у години када наша Епархија обележава два века малог Саборног храма.

Храм светих Архангела у Нишу, или Мала Саборна Црква, подигнута је трудом и залагањем двојице нишких митрополита фанариота- Макарија III и Мелетија Мученика. Изградња храма започета је, по свему судећи, пре 1815. године.
У прилог овоме сведочи и запис на икони Сабора светих Архангела, која се данас налази на иконостасу у храму. 

ВИДЕО ПРЕНОС, Бдења, Свечане академије и Свете архијерејске Литургије и академије, путем сајта Православне Епархије нишке.

 


#   Ниш   медији   Саборна црква   Нишка епархија   Владика Арсеније   Мала Саборна црква
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима