Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Орден "Светог Романа" Факултету спорта у Нишу - славски ручак за Хуманитарну организацију "Оброк за породицу"

rssBookmark and Share

Ниш 12.11.2020. Јужна Србија Инфо

"Његово Епископ нишки Г.Г. Арсеније, доделио је високо признање Епархије нишке, орден Светог Романа Ђунишког, Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу. Уместо славског ручка, донирани су оброци организацији "Оброк за породицу".

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

У име Факултета орден је примио декан професор др Милован Братић.

Његово Преосвештенство Епископ нишки  Г.Г. Арсеније, доделио је највише признање Епархије нишке, орден "Светог Романа Ђунишког", Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу.

Орден је Факултету додељен на дан славе ове високошколске установе, Свети краљ Милутин, а у име факултета и свих запослених орден је примио декан професор др Милован Братић.

Домаћин славе је доцент др Никола Стојановић.
                 

Образлажући одлуку Епархије нишке да највише одликовање додели управо ФСФВ Владика нишки Арсеније је нагласио да су ретки факултети и високошколске установе које у дугом континуитету славе крсну славу, а овај факултет то чини већ две деценије.
                 
‚‚Зато вам честитам на томе и тим поводом у знак искрене благодарности и захвалности свима вама на челу са вашим деканом желим да се захвалим на очувању наших православних хрушћанских вредности и одликујем Факултет највишим одликовањем нишке Епархије‚‚ казао је Владика нишки Арсеније.
                   
Он је додао да му је посебна част и задовољство да што је Факултет спорта и физичког васпитања, узео Светога краља Милутуна за свога заштитника.               

‚‚Свети краљ Милутин је из рода Немањићког, који је утемељио и српску државност и црквену самосталност, а краљ Милутин је украсио не само Србију већ и читав Балкан па и шире. Свети  краљ Милутин је задужбинар данашње цркве манистара Хилендара као и читавог манастирског комплекса, саградио је манастир Грачаницу, Бањску и још многе друге  цркве и манастире који су на понос свих нас Срба широм света, светиње које су ушле и на листу УНЕСКУА  као непролазно културно благо читавога света. Мало је народа који се могу похвалити својим светим владарима које има српски народ", истако је Преовећени владика Арсеније. 
                 
У име Факултета орден је примио декан професор др Милован Братић.
                 
‚‚У тих 20 година колико славимо крсну славу Светог краља Милутина постигнуто је све оно најбоље на овом факултету, и када је у питању образовање и наука и када су у питању  високи резултати спортиста како појединаца тако и колектива. Хвала Вам што сте то препознали и даривали нас данас", рекао је ахваљујући се на указаној части декан др Милован Братић.
                 

Братић додаје, да је Свети краљ Милутин на неки начин, својим делима, одредио пут којим Факултет иде.
                   

‚‚Баштинећи вредности које је он неговао професори овог факултета се труде да у свом раду удахну студентима како знање тако и духовне вредности. Њихов је задатак да младим људима дају знање али и да им помогну да буду добри људи, стручњаци, да воле своју отаџбину и верују у Бога и цркву. Уз помоћ Бога а и уз нашу храброст сигуран сам да ћемо и у наредном периоду остварити све зацртане циљеве‚‚ казао је Братић.


#   Ниш   Нишка епархија   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Владика Арсеније   Свети краљ Милутин
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима