Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Орландо Блум обишао избеглице у Прешеву

rssBookmark and Share

Прешево 01.10.2015. РТС, Бета

Подршку избеглицама са Блиског истока дао је и холивудски глумац Орландо Блум, који је јуче, као амбасадор УНИЦЕФ-а, обишао Прихватни центар у Прешеву.

Орландо Блум Фото: УНИЦЕФ
Орландо Блум Фото: УНИЦЕФ

Орландо Блум је у својству амбасадора УНИЦЕФ-а претходних дана обишао и прихватни центар за избеглице у Ђевђелији, где избеглице из Грчке улазе у Македонију.

Након што је посетио Македонију у уторак, Блум је прешао границу са Републиком Србијом где је посетио још један мигрантски камп.

"Оно што сам видео је само део напорног путовања деце избеглица и миграната. Веома је узнемиравајуће ... замислите који је то очај који тера породице да напусте своје домове", рекао је Блум и додао да је посетио "дечије кутке" у камповима, којим им, макар на неколико сати дневно "омогућавају да имају детињство".

"Ова деца нису слике на екрану, већ стварни људи којима је УНИЦЕФ у Србији у сарадњи са данским саветом за избеглице успоставио два дечија кутка која су опремљена образовним материјалима и играчкама - један у Прешеву, други у Београду.

 

Не смањује се број избеглица у Прешеву

У последња 24 часа кроз прихватни центар за избеглице и мигранте у Прешеву прошло је више од 4.000 избеглица са Блиског истока, изјавио је  за агенцију "Бета" секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими.

Ахмет Хаљими је навео да се број избеглица са Блиског истока које у Србију код Прешева улазе из Македоније, не смањује, већ да се стално повећава због чега и екипе Црвеног крста у прихватном центру за избеглице са Блиског истока у граду и оближњем селу Миратовац последњих десет дана раде и дању и ноћу.

"Сви су збринути и са храном и са одећом и ћебадима, хране има, а деле се хлеб, конзерве, пецива и вода. Број избеглица које долазе се не смањује, већ се повећава. Никад не може да се каже колико тачно тренутно има људи у прихватном центру јер стално једни долазе, а други одлазе. До сада није нило никаквих инцидената", рекао је Хаљими.

Прихватном центру за избеглице у Прешеву, кроз који је у последња три месеца, према проценама Црвеног крста, прошло око 100.000 људи, јуче је достављено 550 лежајева које су обезбедиле Европска унија и Влада Швајцарске кроз програм "Прогрес", а које су наставак донације од прошле недеље када је за прихватни центар обезбеђено 700 комплета постељина и 350 јастука.


#   Прешево   Црвени крст орг.   избеглице   УНИЦЕФ     Ахмет Хаљими   прихватни центар
@unicefsrbija @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима