Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пад броја новозаражених, мањи притисак на болнице – опрез и даље неопходан

Bookmark and Share

25.04.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Члан кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон рекао је да рестриктивне мере против коронавируса дају резултате у Србији, али да је једини излаз - масовна вакцинација.

Вакцинација у нишком Дому здравља
Вакцинација у нишком Дому здравља

"Сигурно да мере дају резултате, покушавамо да нађемо баланс који тешко разумеју чак и неки лекари. Мора се сачувати и посао, с друге стране, ту је вакцинација. Брзина вакцинације директно утиче на вакцинацију", рекао је Кон на ТВ К1.

Он је открио статистику о броју вакинисаних у главном граду и похвалио још неке градове.

"Београд је достигао 42 одсто људи који су примили бар једну дозу, а око 30 одсто су примили већ две дозе. Та ситуација не може да се пореди где је обухват једва двоцифрен. Види се пад у Нишу и Новом Саду. У таквим околностима, оно што се може очекивати јесте да тамо где је већи обухват да дође до бржег пада вируса, а то не може да се занемари", додао је Кон.

Нагласио је да, међутим, грађанима недостаје дисциплина.

"Морамо да схватимо да смо екстремно недисциплиновани. Прешао сам у суботу 50 километара Београдом. Уочио сам да се апсолутно ни на једном месту не поштују мере - 100 одсто се не поштују мере у кафићима, баштама. Обавезно је ношење маски у баштама, осим у ситуацијама када се пије пиће и конзумира храна. Не интересује ме да ли неко мисли да ли то треба да се санкционише, али не може да се очекује да касније нема последица", упозорава Кон.


#   кризни штаб   Коронавирус   Предраг Кон   ковид вакцина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима