Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Промене Статута само козметичке, а не и реформске

rssBookmark and Share

Ниш 12.12.2016. Јужна Србија Инфо

Одборничка група Демократске странке поднела је 13 амандмана на предлог Одлуке о промени Статута Града Ниша. Демократе сматрају да су те промене само козметичке, а не реформске, кажу у нишком ДС-у.

ДС Ниш: Промене Статута само козметичке, а не и реформске

Шеф одборничке групе Демократске странке, Миодраг Станковић изјавио је да је укидање Скупштина Градских општина, комисија, од суштинске важности за ефикасније и економичније функционисање Града и Градских општина. У времену када је град Ниш имао две општине: Ниш и Нишку Бању, то је имало смисла.

Данас када град Ниш има пет општина, непотребно је и скупо да све општине плаћају по 115 одборника, који објективно немају о чему да расправљају и одлучују. Када се на то дода и постојање комисија при свакој општини, то јесте озбиљан финансијски терет. Неке градске општине, као што су Црвени Крст и Нишка Бања, осим председника комисије, плаћају и чланове комисија, односно радних тела. Поставља се питање које послове обављају комисије при општинама? Сматрамо да је постојање комисија сувишно и да је њихова једина улога збрињавање партијских послушника.

Очигледно да нема спремности Градске власти да реформише град. Укидањем Скупштина градских општина, председник општине би се бирао директно, на име и презиме. Тиме би изабрани председник имао већи легитимитет. Такође, искуство из 2004. године показује да би градске општине функционисале ефикасније уколико би се формирала већа градских општина. Пример из тог периода, где је општина Медијана имала веће са 9 чланова, Палилула 7, Пантелеј 5, Црвени Крст 5 и Нишка Бања 3 јасно показује да је то много функционалније. Чланове већа градских општина би такође, грађани бирали непосредно. 

С обзиром на то да је новим Законом о финансирању локалне самоуправе граду Нишу смањен трансфер за око 130 милиона динара, што значи да је град практично остао без два вртића у 2017. години, самим тим се смањују и трансфери града према градским општинама. Сматрамо да је формулација да градска општина помаже одржавање основних школа и дечијих вртића и задружних домова на територији градске општине потпуно неоправдана. Осим што је неоправдана, она је и непрецизна јер није јасно како помаже логистички, финансијски или на неки други начин. Такође, садржи и материјалну грешку, јер градске општине за разлику од Града немају територију него подручје. Осим тога ако се мисли на финансијску помоћ, градске општине немају довољно финансијских средстава да би помагале школе, вртиће и задружне домове у којима су потребна велика улагања, изградња, доградња, реконструкција, опремање и сл. 

Надлежност која ће омогућити градској општини да уредјује и обезбедјује коришћење пословног простора којим управља, утврдјује висину накнаде за коришћење пословног простора и врши надзор над коришћењем пословног простора је такодје важна. Својевремено је у Статуту Града Ниша било предвидјено да се у року у од годину дана од ступања на снагу Статута, пословни простор пренесе на газдовање градским општинама. По истеку ток рока, Град је донео одлуку којом је уредио коришћење пословног простора, управљање и утврдјивање висине накнаде. Ради се о значајним приходима који би обезбедили далеко боље функционисање градских општина.

Одлука о постојању јединствене Градске управе јесте нешто што постоји у програму Демократске странке. Такође, сматрамо да је постојање 13 секретеријата у оквиру управе довољно функционално. Међутим, како је дневним редом Скупштине предвидјено и формирање неких служби, поново се поставља питање да ли је то неопходно и да ли се тиме намирују потребе неких странака. Из свега, видимо да Градска власт наставља са старом праксом нефункционалног и нерационалног организовања. 

 


#   Ниш   ДС   Нишка Бања   председник општине   Градска управа   Миодраг Станковић   Пантелеј   Скупштина града Ниша   градска власт   пословни простор   статут   градске општине   Градска општина
@demokrate @Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима