Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДС Ниш: Умрежавањем базе података до боље наплате пореза, а не лошим решењем актуелне власти

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2017. Јужна Србија Инфо

Власт у Нишу је донела одлуку, а ради се о промени цене земљишта у 7. зони, признавши да је проблем управо у висини цене а не у пренамени пољопривредног у градско грађевинско земљиште, за шта су до тада оптуживали Демократску странку, речено је данас на конференцији за новинаре у ГрО ДС у Нишу.

ДС Ниш: Умрежавањем базе података до боље наплате пореза, а не лошим решењем актуелне власти

Прошло је скоро 3 и по месеца, али грађани још увек нису добили измењена решења. Подсетимо, да је цена била толико увећана да су људима стизала пореска решења по којима је требало да њиве површине 1,6 ха плате и преко 60000 динара, што негде превазилази и саму вредност тих њива. Након реакције Демократске странке, да је то увећање нереално и неправедно према власницима пољопривредног земљишта, владајућа већина одлучује да то промени. Градска власт је била ажурна у утврђивању увећаних износа пореза, а кад треба да се ураде решења на којима треба да се нађу измењени износи, онда тих решења ни после 3 месеца нема. 

Питамо, да ли ће због неажурности градске власти, грађани морати да плате камату на износе пореза? Сматрамо да је требало ангажовати већи број људи како би кориговање и достављање нових решења било ефикасније! 

С друге стране, власт је дошла на идеју, да преко додатног опорезивање грађана побољша пуњење буџета. Сматрамо да ангажовање 24 радника из градских општина да пописују објекте на терену, није прави начин за наплату пореза, што се показало кроз повећање људи на терену за озакоњење објеката. Ефекат већег броја радника ће бити као и за озакоњење, никакав. Локална пореска администрација је већ преузела двадесетак радника из Дирекције за изградњу града, који су се бавили наплатом накнаде за коришћење грађевинског земљишта (искусне раднике), теренце, па је овде ефекат такође никакав, у претходном периоду. Не видимо на основу чега се гради оптимизам да ће се ангажовањем нових радника, који ће пописивати објекте, побољшати наплату пореза а самим тим пуњење буџета града Ниша. Грађани су изгубили поверење у ову власт која траје већ 6 година. И то је највећи проблем ове власти. 

Предлог Демократске странке је умрежавање база података, које већ постоје, у јавним и јавно – комуналним предузећима (Обједињена наплата, Наиссус, Топлана, Пореска управа, Дистрибуција) у ери ИТ-а, добићемо много бољи ефекат наплате пореза, него ангажовањем нових радника. Сматрамо, да што пре треба да се виде резултати за озакоњење објеката, што пре легализовати објекте у граду, како би људи били мотивисани да плаћају порез, да знају за шта плаћају порез. Грађани ово доживљавају као неку врсту харача, а треба им помоћи и убрзати процедуру легализацију објеката, чиме се Републичка власт увелико хвали, а чији су ефекти у граду Нишу никакви. И даље се барата цифром од 40000 нелегализованих објеката. Подсећамо вас да је Закон о легализацији објеката донет још пре 2 године, а видимо да се стално померају рокови за попис објеката, а нормално се тиме не увећава ни број легализованих објеката. 

Нисмо сагласни ни са казненом политиком опорезивања 5 година уназад, јер је до Локалне администрације да помогне људима да легализује објекте, а иза тога и да их опорезује. Поставља се питање законитости такве одлуке. 

-По узору на неажурност поводом коригованих рачуна, мислимо да ни ангажовање пописивача из општина није право решење, које ће помоћи око наплате пореза на имовину, нити ће допринети ионако никаквом пуњењу буџета, мишљења су нишке демократе. 

Коментара: 0


#   Ниш   ДС   Пореска управа   Миодраг Станковић   локална самоуправа   градска власт   порез на имовину
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Додај коментар ]