Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Двери Ниш" критикују висину и расподелу новца за суфинансирање медија

rssBookmark and Share

Ниш 15.06.2022. Јужна Србија Инфо

Градска организација Двери Ниш у свом саопштењу сматра непримерено висок износ за пројектно суфинансирање локалних медија, као и расподелу појединим редакцијама.

"Двери Ниш" критикују висину и расподелу новца за суфинансирање медија

Градска организација Двери Ниш сматра срамотним и криминалним и овогодишње Решење Градске управе о расподели средстава за суфинансирање медијских пројеката којим је највиши износ новца до сада, 85 милиона динара (780.000 евра) из буџета сиромашног Ниша, распоређен тако да је 80% средстава подељено медијима блиским власти, и то онима у власништву сина Братислава Гашића, у власништву породице Витка Радомировића, као и власнику ТВ Коперникус Звездану Миловановићу. Као и сваке године највиши износ ове огромне суме, и то више од половине укупних средстава добили су бројни, многи само за ову прилику створени, медији у власништву или сувласништву Витка Радомировића, или „прокси“ медијске агенције са њим повезане.

За осам година колико траје пројекат медијског суфинансирања, Нишлије су за одржавање медијског мрака и промоцију Српске напредне странке платиле 4,5 милиона евра.

усвајања сета медијских закона и увођења модела пројектног финансирања тзв. медијских пројеката у јавном интересу 2014.год. па до данас у читавој Србији, па и у Нишу су локални медији за мале паре распродати. Покуповали су их моћници блиски владајућем СНС, испред којих су често били сналажљиви новинари, или на брзину склепана медијска удружења, а новац којим су куповани уништени локални медији, исплатили би се већ првим новцем добијеним за тзв. суфинансирање, а које је заправо пандан тендерима за унапред одређеног понуђача. Специјалитет Ниша је што је до приватизације локалног медија „Народне новина“ дошло давно, још у доба тзв. демократске власти, а начини озакоњене пљачке новца грађана усавршавани су током последњих осам година. Читава један медијско-финансијски-политички картел је створен за отимање пара грађана намењених суфинансирању медија у тзв.јавном интересу. О настанку те хоботнице грађани Ниша знају мало, а медијски нишки картел, баш као и политички опстаје на монополу у трошењу буџетских средстава и медијском мраку коју заједно стварају.

Грдска организација Двери Ниш тражи од потписника Решења о суфинансирању медијских пројеката, в.д. начелника Градске управе за друштвене делатности, одговоре на следећа питања:

Због чега су годинама чланови Комисије за доделу средстава исти људи, повезани интересно са добитницима средстава ?
Због чега се у Извештају имена чланова Комисије и не помињу?
Како је могуће да је већ осам година и износ и проценат распоређених средстава исти за добитнике милионских износа?
Где су Извештаји о контроли трошења средстава и успешности суфинансираних пројеката ?

Због чега у програмима суфинансираних медија нема представника највећих опозиционих странака ни објективног извештавања?
Чији новац додељујете и у чијем интересу суфинансирате медијске пројекте?

Ова пљачка пара грађана Ниша мора да стане. Двери ће након уласка у Парламент покренути и питање злоупотребе државне помоћи намењене локалним медијима и тражити измене медијских закона који се на овакав начин изигравају а грађани својим новцем финансирају медијски мрак у коме живе.


#   Ниш   Двери   медији   ТВ Коперникус   суфинансирање   Тамара Керковић
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима