Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери: Уз оставке од градоначелника и председника општина тражимо и извештаје о локалним буџетима и о стању имовине

rssBookmark and Share

Ниш 30.09.2023. Јужна Србија Инфо

Док градоначелници и председници општина у бројним градовима и општинама Србије, укључујући и Београд, дају оставке како би се стекли услови за одржавање превремених локалних избора, на оставке градоначелника се још увек чека у Нишу, Новом Саду, Чачку, казала је посленик Двери из Ниша Тамара Миленовић Керковић.

Двери: Уз оставке од градоначелника и председника општина тражимо и извештаје о локалним буџетима и о стању имовине

Саопштење преносимо у целости..

Док градоначелници и председници општина на миг Александра Вучића у бројним градовима и општинама Србије, укључујући и Београд, дају оставке како би се стекли услови за одржавање превремених локалних избора, на оставке градоначелника се још увек чека у Нишу, Новом Саду, Чачку, градовима у којима је локална власт својом катастрофалном политиком вртоглаво оборила рејтинг Српске напредне странке. Неспособност и висок степен корупције локалних извршних власти, уз највећу европску инфлацију, највиши европски Индекс потрошачких цена и поскупљења, удружени са највишим степеном корупције, највећим регионалним разликама и највећим социјалним јазом између богатих и сиромашних су од градова Србије створили социјалне бомбе препуне људи који се боре за елементарни опстанак својих породица. У исто време у Србији, према Форбсовој листи живи 48 милијардера и 33 хиљаде милионера, од којих је 80% своја богатства стекло у пословима са државом , која је презадужена, опљачкана и у којој 24% деце живи испод границе сиромаштва.

Стога, пре него што градоначелници и председници општина поднесу оставке треба да најпре грађанима поднесу и рачуне - да дају Извештај о стању буџета и томе колико су постојећим и будућим дуговањима задужили локалне буџете, али и Извештај о својим личним богатствима , о томе за колико је њихова и имовина чланова њихових породица увећана од како су у извршној власти, и јесу ли је пријавили Агенцији за спречавање корупције.

Да је полагање рачуна у Србији постало неопходно говори и најновија Оцена Предлога закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2022. годину коју је 25.септембра поднео Фискални савет. Ова Оцена показује да је власт државним новцем управљала трагично лоше, да је буџетске расходе неадекватно планирала, да је „забрињавајуће ниска ефикасност трошења буџетских средстава“ у спровођењу политика и пројеката које су важни за квалитет живота грађана , попут заштите животне средине , просвете , здравства и др, а да је више од дупло од законом дозвољеног распрострањена пракса да се „јавне политике воде преко буџетске текуће резерве ,чиме се заобилазе стандардне буџетске процедуре “, а да је приказ огромних расхода државе недовољно транспарентан.

Примера ради, извршна власт је да би покрила губитке Србијагаса и ЕПС-а потрошила 190 милијарди динара (1,6 милијарди ) евра, ван одобреног буџета, док је највеће пробијање буџетског плана за 2022. забележено код нетранспарентних и дискреционо трошених тзв. нето буџетских позајмица – уместо првобитно планираних 13 млрд, крајње извршење износило чак 202,2 млрд динара. Трошење пара ван оних које одобри буџетом Народна скупштина је према налазу Фискалног савета огромно, а нису реализовани помпезно обећавани еколошки и зелени пројекти, попут изградње постројења за прешишћавање отпадних вода, канализационе мреже и депоније у 69 градова Србије, канализационе мреже, реализација пројеката у области здравства била је испод 50%, пројекти који су ангажовали огромна средства у области саообраћаја- путеви, мостови, тунели и обилазнице су значајно слабо извршавани, капитални расходи у области просвете предвиђени на 850 мил. Динатрарелаизовани са само 100 милиона, па је факултетима и универзитетима препуштено да их финансирају из сопствених средстава, а у култури је минорних 1,4млрд динара реализовано само 40% у 2022.год.

Ово су разлози што су грађани Србије сиромашнио, што уместо позоришта гледају ријалити, што дишу најотровнији ваздух у Европи, што је достојанство просветних радника је уништено као и образовање - држава је неефикасна, а ефикасни су само они који „уградњом“ од државе згрћу огромна богатства. Зато нека локални функционери пре оставки коначно положе рачуне - и своје личне имовинске рачуне и рачуне буџета којима су нетранспарентно управљали.

Коментара: 0


#   Ниш   избори   Двери   Фискални савет   Тамара Керковић
@SPDveri @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима