Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градска парламентарна опозиција тражи од Скупштине препоруку за слободан избор бесплатних уџбеника

rssBookmark and Share

Ниш 04.05.2021. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, опозициони одборник у Скупштини Града Ниша, поднео је прошле недеље иницијативу којом тражи да Скупштина Града Ниша да препоруку школама за избор бесплатних уџбеника.

Градска парламентарна опозиција тражи од Скупштине препоруку за слободан избор бесплатних уџбеника

Саопштење преносимо у целости..

„Уместо да интерес родитеља и ђака буде на првом месту, интерес издавача је превладао. Годинама се фаворизују поједини издавачи књига, а ко на крају плаћа најскупљу цену? Родитељи. Знамо колико кошта школска година, почевши од уџбеника, прибора, одеће, обуће и осталих потреба ђака. А сада кад је могуће да се бар ослободе трошкова плаћања уџбеника, то не може, јер некоме не одговара“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

Законски рок за избор уџбеника који ће се користити у настави био је 15. април 2021. године. Бесплатне уџбенике на сајту бесплатнабиблиотека.цом одобрило је Министарство просвете Републике Србије и они се налазе у Каталозима уџбеника Министарства. Директори појединих нишких школа овај став Министарства нису испоштовали већ су се определили за класичне штампане уџбенике. 

„Чињеница је да је већина грађана Ниша у незавидној материјалној ситуацији и да су велики трошкови школовања деце. Родитељима би свакако много значило да деца уџбенике користе бесплатно или ако се определе да их штампају тај трошак буде знатно мањи од класичних штампаних уџбеника. Родитељи сада морају да плаћају књиге и до 200 евра. 

Као одборник у Скупштини Града Ниша подносио сам иницијативу којом сам тражио да се обезбеде бесплатни уџбеници за ђаке основних и средњих школа. Како та иницијатива није прихваћена очекивао сам да ће бар претходно описано решење бити прихваћено од стране директора школа“ – додао је Станковић. 

Скупштина Града Ниша би требало да упозна све одборнике и јавност које су то школе које су се одлучиле за класичне уџбенике и које нису искористиле могућност да ђаци добију бесплатне уџбенике и који су разлози за то.  

Такође, обавеза директора школа по Закону о основама система образовања и васпитања је да пре доношења одлуке о избору уџбеника консултује Савет родитеља, Члан 120, став 6, тачка 3., у коме се каже „Савет родитеља учествује у предлагању изборних садржаја и у поступку избора уџбеника“.  

„Захтевам да се утврди да ли је та законска обавеза испоштована од стране директора школа. 

Захтевам да Скупштина Града Ниша продужи рок за избор уџбеника и да да препоруку школама да бесплатне уџбенике уврсте у свој план и програм, а све у корист грађана Ниша, односно родитеља деце која се школују“ – закључио је Станковић. 

 


#   Ниш   Миодраг Станковић   Скупштина града Ниша   уџбеници   бесплатни уџбеници   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима