Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Одборник у СГ Ниша Миодраг Станковић: Изградити споменик Др Зорану Ђинђићу

rssBookmark and Share

Ниш 11.03.2023. Јужна Србија Инфо

Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша поднео је одборничку иницијативу којом тражи да се на наредној седници Скупштине Града Ниша донесе одлука о изменама одлуке о подизању и одржавању споменика и спомен обележја на територији града, пише у делу саопштења.

Одборник у СГ Ниша Миодраг Станковић: Изградити споменик Др Зорану Ђинђићу

Такође, да се ребалансом буџета за 2023. годину определе средства за изградњу споменика Др Зорану Ђинђићу, првом демократском премијеру и реформатору. 

„Ове године обележава се тачно 20 година од убиства Др Зорана Ђинђића, па је, сматрам и прави тренутак да се након толико година покрене иницијатива о изградњи споменика у његову част. Простор који би највише одговарао за изградњу споменика је амфитеатар у парку Чаир. То је право место за човека као што је био Др Зоран Ђинђић, који је поред тога што је био политичар, био и професор. 

Идеја о изградњи споменика државнику, кога многи сматрају покретачем кључних реформи у Србији, би требало да буде предмет консензуса свих нас. То је и главни мотив због ког би Ниш и његови грађани требало да му се одуже. Да и они који можда током његовог деловања се нису слагали са њим данас виде његову величину и подрже, макар тада били његови противници, идеју да један такав великан српске демократије добије у Нишу један такав споменик“ – изјавио је Миодраг Станковић, одборник у Скупштини Града Ниша. 

„Зоран Ђинђић је највећи политичар и највећи визионар који је живео у Србији. Он може да буде мотивација свим људима, пре свега младима. Када вам се учини да је нешто немогуће, сетите се Ђинђића, он јесте персонификација могућег. 

Зоран је био персонификација части, зато што је увек изговарао оно у шта је веровао и интегритета, јер је увек радио оно што је говорио. 

Зоран Ђинђић је Србију, у време свог мандата, довео у центар пажње европске, па и светске јавности, и чинило се да ће она, са њим на челу, постати нека врста транзиционог чуда. Ђинђић је, након што је крајем 2000. године изабран за првог демократског премијера Србије, покренуо процес убрзане демократизације друштва и коренитих економских и социјалних промена“ – додао је Станковић. 

„Зораново убиство је пуцањ на демократију, намера да се заустави процес демократизације и модернизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи након пада режима Слободана Милошевића. 

Позивам суграђане да се окупимо у недељу 12. марта, у 12 сати, на Тргу Краља Милана како бисмо шетали до Саборне цркве, где ће се у 12:30 сати одржати помен. На тај начин обележићемо 20 година од Зорановог убиства и указати поштовање једном од нас“ – закључио је Станковић.  

 


#   Ниш   споменик   Зоран Ђинђић   Миодраг Станковић   Коалиција Ниш мој град
@Mikica_S @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима