Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије верују актуелној власти

rssBookmark and Share

01.07.2013. Autor: Z. Miladinović

Све странке на власти (СНС, СПС и УРС), као и Александар Вучић, Ивица Дачић и Томислав Николић, као најпопуларнији политичари, данас имају и до шест процентних поена виши рејтинг него пре три месеца, док је подршка демократама, која је тада износила од 15 одсто, пала на мање од десет, а ни један политичар из редова те партије не би прешао цензус, резултати су истраживања јавног мњења у Нишу.

Нишлије верују актуелној власти

Политичко расположење грађана Ниша „мерила“ је Агенција за истраживање јавног мњења Лубрис еxтра, једина те врсте јужно од Београда, која је идентично сондирање обавила и средином марта. Истраживање је рађено од 8. до 26. јуна на узорку од 1.160 испитаника. Политичко расположење Нишлија претходних година углавном се поклапало с расположењем на нивоу Србије, осим што УРС обично бележи бољи резултат од оног на републичком нивоу.

Ако би данас били одржани избори, СНС би добила 39,4 одсто гласова, СПС - 21 одсто, УРС- 13,4 одсто, ДС- 9,3 одсто, ДСС - 6,5 одсто, ЛДП - 5,6 одсто, док сви остали имају 4, 48 одсто гласова. Највећи скок забележили су социјалисти, који су средином марта имали готово 15 одсто гласова, а највећи пад ДС, која је са другог пала на четврто место. Напредњаци су тада имали подршку бирача од 37,7 одсто, УРС - 11,4 одсто, ДСС - 7,3 а ЛДП - 6,5 одсто.

Вицепремијер и лидер СНС Вучић данас би имао подршку 41 одсто бирача, што је за пет одсто више него у марту, премијер и лидер СПС Дачић - 28 одсто, што је такође пет одсто више, а председник Србије Томислав Николић - 27 одсто, што је за шест одсто више него у марту. Сви остали политичари заједно данас би имали подршку четири одсто бирача. Пре три месеца и демократе су имале „популарног“ политичара, Вука Јеремића, који је са девет одсто подршке био четврти, а цензус би у то време прешао и Војислав Коштуница (ДСС).

Редослед поверења Нишлија у градске политичаре је, пак, другачији. Најпопуларнији нишки политичар је Игор Новаковић, функционер СПС и директор Југоистока (28,3 одсто). Следи га градоначелник Ниша и председник ГО СНС Зоран Перишић (готово 25 одсто), који је пре три месеца био на трећем месту. Знатно иза њих су Бранислав Јовановић из УРС, иначе извршни директор Дирекције за изградњу града (14,5 одсто) и Зоран Радовановић из СПС, који је директор Клиничког центра (14,5 одсто). На петом месту је председник Скупштине града Миле Илић (СПС), са подршком од 8,2 одсто. Бирачи су данас “заборавили” Драгослава Ћирковића из ДС, који је у марту, као и месецима пре тога, био најпопуларнији градски политичар, а од прошлогодишњих избора није на јавној функцији.


#   Томислав Николић   Зоран Радовановић   Миле Илић   Војислав Коштуница   Зоран Перишић   Игор Новаковић   Драгослав Ћирковић   Бранислав Јовановић   Лубрис екстра плус   председник Србије
@predsednikrs @tigerzoki @ProfdrPerisic @redinmind @LubrisExtra @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима