Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Док сам ја жив неће странци одређивати ко ће да влада у Србији

Bookmark and Share

Београд 01.09.2019. РТС. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Председник СНС-а Александар Вучић поручио је на седници Главног одбора да "док је он жив" неће бити формирања прелазне владе нити ће странци, како је рекао, састављати владу. Најавио је велике измене на централном изборном списку СНС-а, као и у Влади уколико напредњаци добију поверење грађана.

Вучић: Док сам ја жив неће странци одређивати ко ће да влада у Србији

Обраћајући се на седници Главног одбора СНС-а, Александар Вучић поручио је да ће на листи кандидата за посланике, коју "носи" СНС, бити више напредњака него раније, и поред сарадње са коалиционим партнерима, јер је, каже, важно да се измери снага СНС и снага других.


До краја године једнократна подршка пензионерима

Ново повећање пензија уследиће најкасније од 1. јануара, а до краја године најсиромашнији пензионери добиће и једнократну подршку, најавио је Вучић.

Он је рекао и да ће се плате и даље повећавати. "То значи да ће као и прошле и претпрошле године бити највише увећане. Верујем да ћемо тај тренд успети да наставимо, чувајући здрав економски системг", рекао је Вучић.

"Живећемо боље, добијаћете нове путеве. Отварамо ауто-путеве и тамо где никоме није пало на памет", рекао је Вучић.

За две до три недеље, најавио је отварање радова на Моравском коридору.

"СНС ће имати значајан број посланичких кандидата, више него раније. Ми смо увек били веома дарежљиви, поштовали смо и поштујемо коалиционе партнере, али колико год поштовали, на крају крајва - они који се боре су малобројни из СНС-а. Ове друге ни микроскопом не могу да нађем", приметио је Вучић говорећи о изборној платфроми СНС за 2020. годину.

Како је рекао, када је тешко и када има проблема, када дође до сукоба са политичким противницима или се трпи притисак међународне заједнице - ту су само људи из СНС да се томе супротставе, или и партнери, који се, каже, ретко огласе и то после његових порука у јавности.

"Сарађиваћемо и даље, али ћемо тачно да измеримо снагу СНС и снагу других", рекао је Вучић.

Такође, најавио је да ће и на централној листи СНС бити промењено више од 50 одсто људи, те да ће остати они малобројни, који су се доказали борбеношћу, као и да ће бити 30 одсто нових, младих људи.

Неће бити промена зато што је неко неуспешан, већ је потребна нова енергија, додао је он и поновио да ће 50 до 60 одсто у влади бити нових министара, ако СНС добије поверење грађана.

"Да покажемо да нисмо срасли са фотељом, да нам је важно да Србија иде напред, да нисмо посвећени личном богаћењу", рекао је Вучић и приметио: "Како људи из ГО најмање тапшу на овакве речи".

"Ово се односило и на мене, не само на њих", додао је Вучић.

"Народ ће одлучивати ко ће бити на власти"

Док сам ја жив, само ће народ одлучивати ко ће бити на власти, поручио је Вучић и прецизирао да неће бити никакве техничке владе, већ само народне, нити ће странци одређивати ко ће да влада у Србији. 

Вучић је рекао да су се Чедомир Јовановић и Бошко Обдрадовић ујединили око једне идеје, у једном дану.

Кажу "ајде, Вучићу да ти својом већином изгласаш нас у техничку владу, постоји пример у Македонији", рекао је он поводом предлога та два опозициона политичара да се састави прелазна техничка влада.

"Док сам жив, неће бити прелазних влада, већ влада народа, само ће народ одлучивати ко ће да влада. Криминалне варијанте у којима на власт хоће да дођу криминалци без гласа народа неће моћи док сам жив", подвукао је Вучић додајући да у Србији "неће бити никаквих Бокија 13".

"Док сам жив, бранићу Устав и ову земљу. Када од народа добијете поверење онда можете да владате. Без народа на власт, лопуже, не можете! Колико гласова Чедомире имаш? Колико Обрадовићу имаш? Нема власти без избора. Ако ти народ да глас, онда можеш на власт", поручио је Вучић.

То је, каже, једногласно подржало и Председништво странке, раније данас.

Према његовим речима, неће ни ниједан представник стране државе да уређује ко ће да влада у Србији.

"Ви, странци добродошли сте, драги сте нам гости, а да срушите Србију, да влада онај који нема народно поверење - сиктер! Нема ништа од тога. Србија ће да чува своју слободу, независност и сувернеитет", рекао је Вучић. 

На изборе са резултатима

Вучић је поручио да ће СНС на изборе да изађе са резултатима.

Председништво СНС усвојило је закључак којим се до 10. октобра даје рок локалним самоуправама да доставе идеје - како ће листе да им изгледају, какав им је план, колико ће нових људи бити, колико се њих доказало, колико је оних који нису завредели поштивање народа и који ће отићи, шта је урађено до сада и шта би требало да се уради.

То исто, каже Вучић, важи и за Војводину.

Истакао је да ће пре тога, 6. октобра бити одржани избори на Косову и Метохији, као и да је његов савет Српској листи да на тим изборима учествује и победе.

Биће то тешки избори за Српску листу, али очекујем победу у нашој јужној покрајини, истакао је Вучић.

"Иако ће имати најтежу кампању, јер не постоје начини на који се албански портали, Квинта, нису укључили да Српска листа која ради са Београдом, и живи и ради за Србе са КиМ, изгуби од њихових миљеника", упозорио је Вучић.

Он је, на почетку обраћања, изразио задовољство што на седници нема само највиших функционера странке, већ и других чланова, те се свима захвалио на подршци, раду и великом труду, који су уложили. 

"Не потцењујте противнике, нити гнев народа"

Председник СНС- упозорио је своје страначке колеге да на предстојећим изборима не треба потценити противнике, нити гнев народа због неиспуњених обећања локалних челника.

"Немојте да сметнете с ума да ћемо сами себи бити навјећи противници. Ко год да учештвује, биће много озбиљнији противници од оних који су одлуку донели да не учествују, зато што немају подршку народа", рекао је Вучић.

"Немојте да потцењујете оне који ће да изађу на изобре, нити гнев људи који су добијали обећања од локалних челника", објаснио је Вучић.

Вучић је, рекавши да је Драган Ђилас зарадио 619 милиона евра са своје четири фирме и то док је био државни функционер, приметио:

"И он би да се врати на власт и да нам држи придике како ћемо да се понашамо у будућности. То за 619 милиона евра нико није рекао да то није истина, ни он, то су званични подаци", навео је Вучић.

Такође, додао је да Ђилас и представници бившег режима сада хоће да поруче обичном народу - "хеј људи, па ми жути смо квазиелита, ми смо лопови, али то је нормално".

Вучић наводи да опозиција не може да замисли да је неко сада поштен и да ради за добро земље, јер гледају по себи.

"Лопови и криминалци неће управљати Србијом, јер народ неће да им укаже поверење. Питаћемо само народ шта жели и никог више", поручио је председник.

Како је рекао, нико се није огласио по питању спорних 619 милиона евра, већ су рекли да је тенк испред стадиона бламажа за председника, пошто тенк није на Вестфалену него на Оберфалсу.

"Онда сам стварно надрљао. То је велика грешка. Још горе, тај тенк са навијачким обележјима је значи тамо под државном капом? Замислите да је код нас био под државном капом, шта би нам говорили и шта би радили?", запитао је Вучић.

Сваке суботе, додаје, цео град мора да трпи њих неколико стотина, који се шетају и малтретирају грађане, док је у центру Београда синоћ било око 60.000 људи.

"Због њих људи не могу да пролазе, прљају град, гађају Председништво... а ми их пуштамо и пуштаћемо, јер показујемо демократију, али насиље нећемо дозовлити", нагласио је Вучић.

Поручио је да ће обичан народ увек гласати за будућност своје деце и да им то "никакве барабе" неће забрањивати, на било који начин.

Подсећа да су напредњаци победили бивши режим 2012. године само зато што је неко веровао да ствари могу да се промене и да зато главни циљ остаје да се брине о нашој деци, да дигитализација буде средње име за наш напредак и да у центру пажње буде обичан човек на другачији начин него до сада.

"Тек ћемо бити изложени притисцима споља" 

Председник каже да ћемо тек бити изложени притисцима споља и изнутра и да нас чекају тешка јесен и зима, пошто ће бити великих притисака чим Албанци формирају своју владу.

Тражиће се да признамо, како је рекао, независност Косова без компромиса, да они добију све а Срби ништа, а што се никада неће десити док год је он председник.

"Лако то изгледа када аплаудирате, али притисци ће бити језиви и преко унутрашњег фактора и преко медија, биће измишљања тема свакојаких као што су измишљали и пре".

Запитао је колико се људи супроставља онима који су окружили Председништво и са тестерама упали у РТС и истакао да је леп пример дао младић Немања Јоксимовић који се јуче "супротставио на Тргу републике бандитима из опозиције".

"То мора да буде обавеза и других људи, на сваком месту", истакао је Вучић.

О захтевима опозиције 

Када је реч о захтевима опозиције, Вучић каже да су прво тражили да уреде бирачке спискове, јер су наводно и мртви гласали иако су имали и по 15 представника на бирачким местима, али да им то није било важно када им је власт рекла да ће им дозволити да уреде спискове.

Затим је за опозицију био проблем финансирање политички странака, па су после и од тога одустали иако су сами донели тај закон када су били на власти.

На крају, наставио је Вучић, видело се да им је најважнији РТС и РЕМ иако су у њима све људи које су сами поставили.

"Онда су дошли на генијалну идеју да ја не учествујем у кампањи, а ја сам им рекао може али од следећег пута, пошто немају никакав законски нити уставни основ", додао је Вучић.

Партијске колеге је позвао да више разговарају са народом.

"Не постоји ништа важније од тога", поручио је и истакао да ће на 11. годишњицу постојања странке, у октобру, направити нови, четворогодишњи план како да Србија постане успешна, модерна, европска земља.

Нова седница Главног одбора биће одржана на 11. годишњицу странке, када ће се видети ко је у странци урадио добре платформе, а ко није, додао је Вучић.

"И да направимо нови четворогодишњи план да Србија постане успешна, модерна, европска земља, која ће да буде испред појединих чланица ЕУ, по економској снази и висини плата и пензија, да генерације које долазе после нас могу да се поносе", рекао је Вучић.

"Храбро у борбу речима и аргументима"

Својим страначким колегама поручио је да иду храбро у "борбу речима и аргументима", а да опоненте пусте да буду непристојни, свадљиви, насилини.

"Ми то не смемо, али у борбу речима - храбро. Говорите истину, побеђујемо их истином, до победе на републичким, покрајинским и у готово свим локалним самоуправама у Србији", поручио је Вучић.

Позвао их је да разговарају са грађанима, да обиђу сваку кућу у Србији, јер нису обишли људе ако су се огласили на друштвеним мрежама и добили "три ретвита и два лајка", већ морају да разговарају, да виде шта је потребно да се уради.

"Немојте да затварате врата, дајте да уђу нови људи, да могу да мењају Србију са нама", рекао је Вучић, што је испраћено аплаузом, на шта је он приметио да се и по тим аплаузима види колико је гнева код људи који све то виде. 

Седници Главног одбора је присуствовало 466 делегата.

Пре седнице Главног одбора одржана је седница Председништва, као и Извршног и Градског одбора Београд у проширеном саставу.

 


#   Београд   СНС   Александар Вучић   избори   Косово и Метохија   опозиција   главни одбор
@sns_srbija @avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима