Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Помор шкољки на Бованском језеру

rssBookmark and Share

Алексинац 18.08.2015. Душан Стевановић, Јужна Србија Инфо

Од четвртка до недеље, догодио се огроман помор шкољки на Бованском језеру, које се налази између Алексинца и Соко бање.

Фото: Душан Стевановић
Фото: Душан Стевановић

Нико не зна како се зову те шкољке, нити их је икада неко видео у том језеру, али по величини од преко 20 центиметара, не да спадају у морске, већ у групу океанских шкољки. Ваш репортер је имао прилике да их лично хвата по Бованском језеру, како би их касније сликао за медије, па је по њиховим годовима на љуштури запазио да су неке старе 20 до 25 година.

Никоме није јасно, шта се то догодило у подводном свету Бованског језера да је, одједном, дошло до помора више тона шкољки. Према речима Николе Кумановића, директора Рибарске службе “Јужна Морава 2“, они су за кратко време извукли, чак, тону угинулих шкољки, а остало је у води још неколико тона.

На наше питање, шта је довело до оваквог помора, Кумановић није могао да одговори.

У једном тренутку, у води је било само 2,8 милиграма кисеоника по литру, али је интересантно да нема угинулих риба. Шкоље су врло осетљиве и постоји могућност да их је неки вирус уништио.

О великом помору шкољки обавештен је Еколошки инспектор, Републички инспектор за рибарство, Министарство за заштиту животне средине, као и локалне самоуправе Алексинца и Соко бање. Очекујемо, ускоро, званичан извештај надлежних органа.

 

О помору шкољки урадили смо интервју са Николом Кумановићем, који се тренутно налази на Бованском језеру са екипом колега који уклањају угинуле шкољке.

Њима су се прикључили и запослени у рибочуварском предузећу из Крушевца, као и 4 радника алексиначког водовода.

До сада је сакупљено преко 2.500 кг мртвих шкољки.

Интервју је урадио колега Душан Остојић.

Коментара: 0


#   Алексинац   Сокобања   Бованско језеро   Јужна Морава   Душан Остојић   Никола Кумановић   Душан Стевановић   Јужна Морава 2 доо   помор   шкољке
@zubarcina @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима