Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Председник Вишег суда подржао Нишлије у борби против насиља

rssBookmark and Share

27.02.2014. Блиц

Вршилац дужности председника Вишег суда у Нишу Зоран Крстић подржао је јуче захтеве Нишлија за заустављање насиља изнетим на протестима након убиства студента Вука Стоиљковића.

Председник Вишег суда подржао Нишлије у борби против насиља

-У Нишу је у току фебруара месеца дошло до спонтаног окупљања грађана који су изразили снажан и одлучан захтев за заустављање насиља. Ми подржавамо такве захтеве грађана који изражавају забринутост и страх за сопствену и безбедност своје деце а мотивисани су хуманошћу, племенитошћу и солидарношћу. Налазимо да су њихови захтеви оправдани јер смо сведоци све грубљиг насртаја на животе других људи. Сматрамо такође да су нужни јер је за заустављање насиља неопходно ангажовање како правосудних органа и органа гоњења тако и образовних и културних институција, породице И читаве заједнице, изјавио је Крстић.

Он је навео да је потребно обезбедити перспективу за младе како би успела борба против насиља.

-Упошљавањем младих који ће се у току ноћи припремати за сутрашњи радни дан уместо што ће после поноћи одлазити у град, обилазити локале И конзумирати алкохол И психоактивне сусптанце, афирмисањем рада, поштења И честитости као врлина којима треба да се руководе, може се смањити вршење кривичних дела И зауставити насиље. Надамо се да ће протести грађана пробудити савест осталих грађана Србије али и да реаговање медија и јавности неће бити само повремено и поводом извршења неког тешког кривичног дела. Такво реаговање представља вид краткорочног бављења последицама а не узроцима који захтевају дугорочно и стално бављење криминалитетом и његовим узроцима, рекао је Крстић.

Он је казао да не може да коментарише детаље из истраге о убиству Стоиљковића јер је тај суд одлучивао једино о одређивању притвора осумњиченом за убиство И других додирних тачака није имао.

Нишлије већ данима протестују против насиља након што је у Парку Светог Саве 10.фебруара убијен студент Вук Стоиљковић (22) за шта је осумњичен Димитрије Стевановић (20). Сваке вечери грађани пале свеће на месту убиства а одржана су два масовна окупљања у на у центру града којима је присуствовало по неколико хиљада људи. Следећи масовни митинг против насиља заказан је за 1.март у 12 часова на Тргу Краља Милана.


#   убиство   протест   суд   насиље   Вук Стоиљковић   Димитрије Стевановић   Зоран Крстић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима