Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преминула Неда Арнерић, позната глумица и уметничка директорка „Ниш арт“ фондације

rssBookmark and Share

Ниш 10.01.2020. Јужна Србија Инфо

Славна глумица Неда Арнерић, рођена у Књажевцу, преминула је у 67. години живота. Она је пронађена данас у свом стану у Београду.

Фото: draganlekovic.me
Фото: draganlekovic.me

Неда Арнерић рођена је у Књажевацу 1953. године, била је српска филмска, телевизијска и позоришна глумица, дипломирана историчарка уметности и бивша политичарка.

Њен први филм, Сан из 1966, направио је од Неде прву дечју филмску звезду Југославије, док јој је годинама касније улога младе у култном Ко то тамо пева обезбедила статус секс—симбола.

У каријери дугој пола века, остварила упамћене улоге у филмовима Вишња на Ташмајдану, Ужичка република, Сутјеска, Валтер брани Сарајево, Варљиво лето ’68 и другима. Играла је у многобројним италијанским филмовима. Након велике популарности шездесетих и седамдесетих година прошлога века, глумица је и деведесетих доживела велику славу, захваљујући блокбастеру "Три карте за Холивуд" и телевизијској серији "Полицајац са Петловог брда".

Добитница је Награде "Павле Вуисић" за животно дело, која се додељује глумцу „као признање за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму“. Такође, добитница је две Арене на Филмском фестивалу у Пули, златне за филм Халоа празник курви и сребрне за улогу у драми "Исправи се Делфина", као награду „Царица Теодора“ на Фестивалу глумачких остварења у Нишу. 1980. године

Била је народна посланица у првом сазиву Народне скупштине Републике Србије 2000—2004., а од 2005. године, уметничка директорка „Ниш Арт“ фондације у Нишу.


#   Ниш   глумци   Ниш арт Фондација   In memoriam   Филмски сусрети   Неда Арнерић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима